Newsfeed

Deilig folkmetal fra Negura Bunget

Negura Bunget - Tau

Når jeg sier at jeg liker folkmetal så pleier folk å si at «ja, jeg liker også Finntroll». Og da nikker jeg med og sier ja, jeg liker Finntroll også. Men min interresse strekker seg litt lenger enn som så. Når jeg møter de som er mer likesinnede får jeg derimot høre om andre folkmetal band, og Negura Bunget har jeg blitt tipsa om flere ganger.

Min kjennskap til dem strakk seg bare til topplista på spotify før, og ingen av de låtene kan jeg navngi nå. Dette er første gangen jeg dykker dypt ned i et enkelt album. Når jeg nå kommer til overflaten igjen er det med et stort smil om munnen.

Min kjennskap til dem strakk seg bare til topplista på spotify før, og ingen av dem kan jeg navngi nå. Dette er første gangen jeg dykker dypt ned i et enkelt album. Når jeg nå kommer til overflaten igjen er det med et stort smil rundt munnen. Kortversjonen; de klarer å balansere det lettbeinte, hummpha aktige, med det tunge mørke dypet som ofte ligger å murrer i folkemusikken. Selv ikke Impodobeala Timpului, den mest hummpha fokuserte låta på albumet er en ren morsom og positiv affære. Og det er veldig, veldig bra! Det er noe mystisk ved musikk som har særtilknytning til noens kultur. Noe gammelt og vanskelig å få tak på. Dette vil jeg si Negura Bunget får fram på “Tau”. Det er en særegen stemning.

Og stemningen er viktig; hos Negura Bunget på “Tau” er hele lydbildet dystrere og mer lent mot tradisjonell svartmetall enn hos deres glade folkmetal brødre i Korpiklaani eller Finntroll. De to banda kan skape god stemning på fest nesten uavhengig av folka som er der. Musikken hos dem har et lystig generelt preg.

Tau er ikke lystig.

“Tau” er som musikken til Arkona fra Russland, eller finnene i Moonsorrow. Mørkt, mystisk, og inspirert av gamle, etniske tradisjoner. Det er for langt unna black metal til at true kult fansen liker det, men samtidig for langt unna mye av den mest populære folkmetallen til at det fenger den fanskaren på første forsøk. Repetisjoner av blastbeat partier med den standardiserte raske tremolo riffingen blandes med metal blåser, fløytespill og noe som minner om citar. På Tau klarer de å balansere alle nevnte instrumenter og musikalske elementer godt.

Jeg er en kar som liker å like ting. Og selv om jeg ikke var det kunne jeg ikke unngå å like “Tau”.

About Jon Skjeseth (571 Articles)
Proghead from Oslo, who writes mostly about progressive rock/metal, though may write about other rock and metal sub-genres, as well as electronic music, underground hip hop/rap, contemporary music, different kinds of jazz, folk, or anything I find interesting.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*