Newsfeed

Fokus på stemninger og atmosfære

Ossicle - Mantelpiece

Fetterduoen Veland som utgjør Ossicles, favner vidt og bredt hva gjelder kilder hvor musikalsk inspirasjon øses fra. Jeg nevner i fleng, RIO/Avantgarde, støyrock, diverse andre rock varianter, jazz, pop, ambient, minimalisme osv. Kunsten er som i alle musikalske kontekster å sette dette sammen til et fungerende og lyttbart hele!

For tre år siden kom «Mantelpiece» og verket ble spilt inn på skolen hvor duoen gikk. Hjemmesnekra album på sett og vis, hvorav de fleste låtene var skrevet når duoen kun var 16 -17 år gamle. Skiva fikk nesten overstadig god mottakelse og selv om det ikke ble arrangert fakkeltog som feiring av «Mantelpiece» så skjedde viktigere ting! Steve Wilson uttalte fritt oversatt, «Jeg kan knapt tro at så unge musikere kan lage musikk på et så høyt nivå». Mike Portnoy inviterte duoen til sitt prosjekt «Progressive Nation At Sea», som Bergensduoen dessverre måtte si fra seg p.g.a. de høye reisekostnadene!

I tillegg så fikk Karisma Records Ossicles opp på radaren, og derfor relanseres «Mantelpiece» i oktober 2015. Som så mange nye band er nok også Ossicle rimelig påvirket av Steven Wilson uten at det føles kleint. Rolige akustiske partier kontrasteres av mer barske og harde elektroniske utbrudd. Stemningene er ofte temmelig melankolske saker, og det brukes tidvis tid på å pensle ut vakre passasjer. På tross av bra instrumentale ferdigheter så har Bergensduoen som oftest fokusert på stemninger og atmosfære fremfor teknisk onani. Refrengene er ofte svært melodiøse og det hele støttes opp av smålekre hooks. Alt på skiva er ikke like fascinerende og bra, men vekslingen mellom det iørefallende og det mer eksperimentelle gjør at bandet står solid på egne ben.

Hindu influensene finner vi på den episke, mangesidige, lett surrealistiske og hypnotiske låten «Silky Elm». En låt hvor aggressive og piskende riff alternerer med etniske instrumenter og frenetiske jazzlandskap popper opp sammen med diverse underlige men stort sett spennende lyder. Mye på denne skiva er spennende, og det er både enkeltlåter og partier som bør trigge den musikalsk oppegående lytteren kraftig. «Mantelpiece» er ei flott og variert skive, og Ossicles er så absolutt et band å merke seg.

Lenker:
Facebook
Hjemmeside

About Ulf Backstrøm (7231 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*