Newsfeed

David Toop: Dekonstruerer da Vinci

Foto: Ultimafestivalen / Henrik Beck

På Victoria er det satt opp en relativ sær og mystisk forestilling med musikk av engelske David Toop, hvor vokalist og kroppskunsner Elaine Mitchener fyller scenen med en blanding av sang, lyder, poesi, bevegelser og tidvis dans.

Prosjektet heter «Of Leonardo da Vinci», og bygger på da Vincis skildringer av sine egne drømmer, og er er et samarbeid mellom nevnte Toop og Mitchener, i tillegg bidrar koreograf Dam Van Huynh og filmskaperen Barry Lewis.

For å si noe konkret om temaet disse fire kretser rundt, tenkte jeg å gjengi utdrag av informasjon om konserten:

«Her finner man blant annet et tidlig spebarnsminne om å bli streifet av halen til en rovfugl, undergangsvisjoner om en sort kjempe som reiser seg fra Libya for å sluke verden og hans besettelse med Den Store Floden….livets dets historie mens det beveger seg stadig nærmere mot slutten. Hvor inspirasjon kommer. Hvordan vi utleder mening av merkene vi setter og sjelens ugripelige tilstedeværelse. Som et orakel, en heks eller en sjaman låner hyn talegave til Lenoardo da vincis ånd, blir fanget inn i hans minner, profetier og visjoner. Dypt i denne transer taler hun med dyrene og beveger seg inn og ut av seg selv. Hun støter på engler, en sort kjempte, gjemmer seg i sin egen munn og mave, støter seg selv ut, betrakter seg selv i rollen slik en lærd eller dagbokskribent ville gjort, alt mens hun leser opp sit eget liv fra en bok. Hun blir slukt av kjempen, hvis indre blir til brennende væsker som spyr ut en styrtflod, hvor denne blir til alle stemmer».

Selve musikken består av flyktig elekronika og dekonstruert folk og opera, og ligger som et teppe gjennom hele seansen, med en video i bakgrunnen som viser “menneskets natur” fra fødsel til død. Jeg vil vel kalle denne forestillingen spesiell, og selv om jeg liker noe av det som presenteres, er ikke dette en kunstgren jeg er så veldig interessert i, men de involverte får bestått for ha vilje til å prøve ut nye ting på scenen.

Lenker:
David Toop
Elaine Mitchener

About Jon Skjeseth (571 Articles)
Proghead from Oslo, who writes mostly about progressive rock/metal, though may write about other rock and metal sub-genres, as well as electronic music, underground hip hop/rap, contemporary music, different kinds of jazz, folk, or anything I find interesting.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*