Newsfeed

Dydig nymfe og amorøs guddom

Det franske bandet Syrinx har tatt navnet sitt fra gresk mytologi! Syrinx (gresk Συριγξ) var i gresk mytologi en nymfe og en av støttespillerne til Artemis, og kjent for sin dydighet. Da Syrinx ble forfulgt av en amorøs Pan som en gresk guddom, løp hun til elvebredden av  Ladon i  Arkadia og tryglet om støtte fra elvens nymfer.

Som svar på bønnen ble hun omformet til hule sivplanter som gir fra seg hulkende lyder når gudens frustrerte pust blåser gjennom dem. Pan kuttet flere rør fra planten og lagde sin første panfløyte, og som derfor også er kjent som syrinx (Ovid, Metamorfoser).

Det engelske ordet for sprøyte (som også består av et hult rør) er syringe og har sin opprinnelse i syrinx. Et kjent musikkstykke for solofløyte, skrevet av Claude Debussy, heter også Syrinx. Navnet er i tillegg en betegnelse på det nedre strupehodet og fuglers plydstrende organ.

Bandet Syrinx spiller en rimelig kompleks musikk som de kaller «metamorphic» musikk, og stilistisk er det en plass i nærheten av Priam, Nil og Taal.

Lenker:
Facebook
Hjemmeside

About Ulf Backstrøm (7417 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*