Newsfeed

2 utrolige hendelser i 1969

Nine phases of the full growth cycle of the moon isolated on black background

Det første ubemannede fartøyet som landet på jordas måne var Sovjetunionens Luna 2 13. Deretter gikk det vel ti års tid og et intenst kappløp mellom sovjeterne og amerikanerne som kulminerte med at Apollo 11 landet på månen 20 juli 1969. Neil Armstrong skrev for alltid skrevet sitt navn inn i historien, som det første menneske som satte sin fot på et annet himmellegeme enn Jorden. Det skjedde mandag 21. juli 1969 klokken 03.56.20 norsk tid. Sammen med Edwin Eugene Aldrin hadde han landet i Stillhetens hav på Månen noen timer tidligere, klokken 21.17.42 søndag 20. juli 1969, i månelandingsfartøyet til Apollo 11.

Den andre utrolige hendelsen i 1969 var da Elton John prøvesang for både King Crimson og Gentle Giant. Uvisst av hvilken grunn så ble det ingen kontrakt på Reginald Kenneth Dwight som Elton John egentlig heter. Akkurat det er det vel ingen av partene som har grått sine bitre tårer over det i ettertid?

“Vi har et etos i King Crimson”

Pete Sinfield har for øvrig beskrevet Crimson sin musikk i startåret 1969 slik: «Vi har et etos i bandet. Vi rett og slett nekter å spille noe som høres ut som ei Tin Pan Aley plate. Om det høres for populært ut, så er det bort og i skammekroken. Det må være komplekst, og det må være ekspansive akkorder. Om det høres for enkelt ut så gjør vi det bare mer komplisert, vi hiver inn noen odde takter som for eksempel 7/7 og 5/8 for å tøffe oss!»

Gentle Giant startet også sin karriere i 1969. Bandet ble kjent for en kompleksitet og raffinement i sin musikk og for enormt varierte musikalske ferdighetene til musikerne. Alle bandmedlemmene, bortsett fra Malcolm Mortimore, var multiinstrumentalister! Selv om det ikke var kommersielt vellykket, oppnådde bandet å bli et kultband. Bandets engang uttalte mål var å: «Utvide grensene for moderne populærmusikk med overhengende fare for å bli meget upopulære!».

Komplekst selv etter en progstandard
Gentle Giant musikk blir ansett som kompleks selv etter en progstandard. Inspirasjon ble hentet fra folk, soul, jazz og klassisk musikk. I motsetning til mange andre samtidige progband, var den klassiske påvirkningen varierte utover den romantiske og innlemmet middelalderske, barokk, og modernistiske kammermusikk elementer. Bandet hadde også en rekke rimelig spesielle tekster, og trekker inspirasjon ikke bare fra personlige erfaringer, men også fra filosofi og verk av både François Rabelais og RD Laing.

About Ulf Backstrøm (7417 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*