Newsfeed

Wardruna: Første del av en trilogi

Wardruna - Runaljod - Gap Var Ginnunga

Black metalscenen er kjent for sine ambient, neofolk og industrial sideprosjekter. I en sjanger som er bygget på atmosfære, så er det nesten naturlig at mange føler trangen til å droppe alt som heter elektriske gitarer og fokusere kun på atmosfæren i musikken.

Wardruna består av Gaahl og Kvitrafn fra metalscenen, og av Lindy Fay Hella og Hallvard Kleiveland, som har null tilknytning til metal. Musikken består av ambient lydlandskaper bygget på gammel norsk folkemusikk. Ikke nødvendigvis norsk folkemusikk slik som vi kjenner den i dag, men på ideene om noe antikk og førkristent som er nærmere naturen og hedensk religion. De ambient lydlandskapene er mørke og mystiske, men også veldig vakre. De hypnotiserer og tar lytteren bort fra alt som minner om den moderne verden.

Man blir dratt tilbake i tid og tilbake til noe primært og urnorsk. Det er riktig nok en romantisk idé om hva urnorsk er fremfor noe 100 % historisk korrekt rekreasjon av hva religiøs og rituell musikk fra før eller under vikingtiden hørtes ut (for eks. jeg er ganske sikker på at de ikke hadde hardingfele den gang), men med tanke om at vi vet så lite om hva musikk hørtes ut den gang, så er det ingenting feil med å leve seg inn i fantasier om den tiden mens man hører på dette albumet.

Dette er ment som første album i en trilogi dedikert til de 24 runene i den eldre futharken. Så langt har bare del to kommet ut og jeg har ikke hørt det albumet enda, men jeg ser frem til å gjøre det i en ikke så fjern fremtid.

Det viktigste jeg kan si om dette albumet er at det er fantastisk folkebasert ambient med en tykk atmosfære. Man trenger ikke å være interessert i det urnordiske og det norrøne for å bli fanget opp i atmosfæren og stemningen.

Lenker:
Hjemmeside

About Erik Helgesen (234 Articles)
Jeg er ikke her for å skrive profesjonelle anmeldelser. Jeg skriver først og fremst anbefalinger for band og utgivelser som jeg liker. Derfor vil alle mine anmeldelser være positive og ofte om ting som har vært ute en del år. Jeg liker å ta meg tid til å lytte på album flere ganger før jeg har meninger om dem, og i løpet av de gjennomlytningene, så har de som oftest vokst på meg.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*