Newsfeed

De lange bandnavns land

I italiensk prog sine tidligste tider var det meget vanlig med lange bandnavn, og den tradisjonen holdes til dels i hevd nå også. Premiata Forneria Marconi (PFM) var de første som ble kjent utenfor støvellands grenser. Oversatt betyr for øvrig Premiata Forneria Marconi det prisvinnende Marconi bakeriet. Hvor mange priser PFM har hanket inn har jeg ikke oversikt over, men de var altså det første italienske progbandet som oppnådde suksess i utlandet.

På mange måter banet PFM veien for at band utenfor England også ble synlige på progradaren. PFM innførte synthen i italiensk musikk, og kombinerte symfonisk klassisk og italiensk musikk med rock. Flere av deres tidligste skiver holder høy kvalitet, og «Storia Di Un Minuto» og «Per Un Amico» som begge kom i 1972 er klassikere som faller ned i kategorien «must have». Fra 1975 og utover ble det så som så med kvaliteten på albumene som kom ut. Mellom 1987 og 1997 kom det ikke ut noe nytt fordi PFM var i tørrdokk. Det var først i 2006 og med skiva «Stati Di Immaginzione» at det kom ei virkelig bra skive som er vært å låne ørene til.

Lenker:
Facebook
Hjemmeside

About Ulf Backstrøm (7405 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*