Newsfeed

Dissona: Syvmilssteg

Dissona - Paleoneumatic

Dette amerikanske bandet hørte jeg debutskiva til, og det jeg husker av den, var et talentfull band, som ikke nødvendigvis stakk seg så veldig ut fra andre band innen avantgarden. Med deres tredje fullengder er ikke dette lenger tilfelle, og bandet eksperimenterer med mange ulike uttrykk, og bør med denne utgivelsen gjør seg betydelig mer bemerket enn det de hittil har vært.

Dette er ikke en av de albumene du setter på og tror du har fordøyd etter èn spinn. Etter å ha tatt et par kjappe anmeldelser i begynnelsen av dette året, møtte jeg hengemyr i «Paleoneumatic». Rart, siden første sangen her, Another Sky, er en knalllåt, som i første del av låta ligger innen moderne, symfonisk power prog, men omtrent halvveis inn forflytter den seg i futuresymph, og jekker opp nivået på låta fra “veldig bra” til “stellar”.

Lengden på albumet er i overkant av seksti minutter, men det føles som om de har spekket cd-formatet til bristepunktet, som ligger på litt over åtti minutter. Som sagt tar det litt tid å memorisere alle låtene, men det er verdt det, for her det ingen overfladiske partier og ingen dårlige sanger, og belønnelsen er stor.

Som sagt tar de mange ulike musikkutrykk inn i lydbildet sitt, og de forskjellige subsjangerne jeg har kommet over så langt, inkluderer episk rock, sludge, post-metall, melodisk dødsmetall, fusjonsfolk, noe djent, neo prog. I femtelåt Totality har de et Anekdoten-preg over begynnelsen av låta, før det fortsettes inn i mørk doom. De symfoniske delene i musikken beveger seg fra barokk, klassisk og romantisk, inn i filmatisk, symfonisk power, framtidssymfoni.

I begynnelsen når jeg hørte «Paleoneumatic», syntes jeg den sprikte for mye, men etter å kommet godt inn i den, synes jeg de har klart å ta alle disse vidt forskjellige influensene og inkorporert de sterkt inn i det første overlegne albumet jeg har hørt i år. Selv om jeg kanskje burde sagt det andre, siden Omnium Gatherums sitt nye mesterverk, som jeg hørte lenge før dette, blir publisert andre uka i februar.

Lenker:
Facebook

Om Jon Skjeseth (570 Artikler)
Proghead from Oslo, who writes mostly about progressive rock/metal, though may write about other rock and metal sub-genres, as well as electronic music, underground hip hop/rap, contemporary music, different kinds of jazz, folk, or anything I find interesting.

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*