Newsfeed

Aggressiv begynnelse

Foto: Tommy Østby

Konsertsesongen starter i år på Blå med trekløveret Kataklysm, Septicflesh og Aborted, som er mer enn villig til å gi jernet på denne iskalde onsdagskvelden. Metallpublikummet i Oslo og omegn lar seg ikke be to ganger, og fyller lokalet i svart.

Oppvarmerne i kveld er belgiske Aborted, som spiller brutal dødsmetall. De begynner settet sitt med en symfonisk begynnelse, før aggressive riff over kjappe, doble basstrommer slår publikum bakover. Jeg sjekket ut deres «Global Flatline» i 2012, som er en mye mer melodisk sak enn det bandet serverer oss i dag.

Vokalen til Sven de Caluwé kan best beskrives som en bikkje, der han han nærmest gneldrer ut tekstene, og energinivået hans får fort opp temperaturen til tilhørerne. Noe jeg gjerne er opptatt av på konserter er kommunikasjonen som opprettes med publikum, men vokalisten i Aborted klarer å vekke latter, bare ved å si «bla, bla», istedenfor den vanlige småsnakkingen.

Det er kun litt melodi i de roligere partiene, som det er svært få av, ellers serverer bandet oss det fete riffet etter det andre. Scenen føles litt liten for egentlig alle bandene som spiller i kveld, og noe den ene gitaristen får føle, da bassisten slenger bassen sin i huet på han.

Neste opp, og det bandet flest her har kommet for å se, er det greske symfoniske svartmetall bandet Septicflesh, som jeg sist så under fjorårets Inferno festival. Det virker som om bandet fikk mange nye fans etter denne konserten, som var veldig bra. Vokalist Seth Siro Anton framstår som en hærfører over de døde, der han han i lærrustning der han prøver å hause publikum opp, med stadige utfall gjennom hele konserten, som «Come On, Oslo», «Come On, Friends», eller bare «1, 2, 3, 4». Det virker som han ønsker at publikum skal gå helt bananas, men han klarer oppdraget sitt bare sånn halvveis, selv om det blir litt bevegelse utover konserten.

Bandet har gitt ut ni skiver til sammen, siste «Titan», som kom i 2014, og er en skive de stadig lever på i turnesammenheng. Jeg syns lydnivået på det symfoniske høres bra ut i forhold til metallen bandet spyr ut, noe det burde være, siden så stor del av musikken er basert dette.

Det virker som lokalet tømmes etter at Septicflesh er ferdig med å spille, noe som er synd, siden hovedband i kveld, Kataklysm, gjør en overbevisende konsert. I likhet med de to foregående bandene, kjører også disse en intro, men til forskjell fra de andre, har denne et mer filmatisk uttrykk. Det er ikke vanskelig å se at det er et erfarent liveband, der strengeseksjonen banger mekanisk med huene sine fra de første tonene.

Kataklysm spiller groovy death metal, og selv om det er forholdsvis enkel musikk, der riffene bare loopes gjennom sangene, suges publikum inn med god lyd og lysshow. I likhet med de to foregående bandene, virker scenen liten også for dette bandet, der de blant annet har platåer som gitarist og bassist stadig klatrer oppå. Jeg syns det allikevel fungerer bra, med den aggressiviteten bandet viser.

Ifølge vokalist Maurizio Iacono, har kanadierne aldri spilt i Oslo, i de tjuefem årene bandet har eksistert, og det vises, for de sultne fansene som responderer entusiastisk til alle spørsmål Iacono stiller salen. Og som det eneste bandet i dag, klarer de å publikum til å moshe helt på slutten av settet sitt. Jeg hadde ikke store forventninger til Kataklysm, siden jeg ikke kjente til musikken deres fra før, men de gjør en veldig god konsert, så får man håpe at det ikke tar et kvart århundre til neste gang til besøker hovedstaden.

Lenker:
Kataklysm
Septicflesh
Aborted

About Jon Skjeseth (571 Articles)
Proghead from Oslo, who writes mostly about progressive rock/metal, though may write about other rock and metal sub-genres, as well as electronic music, underground hip hop/rap, contemporary music, different kinds of jazz, folk, or anything I find interesting.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*