Newsfeed

Black Tusk: Kompromisslös attityd

Black Tusk - Pillars Of Ash

När Jonathan Athon tragiskt gick bort mitt i produktionen av «Pillars Of Ash», drabbades Black Tusk av värsta tänkbara motgång. Nu släpper sludge metalbandet från Savannah, Georgia skivan som vi alla unnar dem.

Det går inte att betrakta Black Tusk och deras femte album «Pillars Of Ash» utan en rejäl dos medkänsla och vemod i blicken. Bandet från Savannah, Georgia, som från starten 2005 bestått av de tre vännerna Andrew Fidler, James May och Jonathan Athon fick ett oerhört tungt avbräck när basisten och sångaren Athon så tragiskt omkom i en motorcykelolycka i november 2014. Bandet beslutade sig för att fortsätta, inte minst för att hedra avlidne Athon. Med nya basisten Corey Barhorst (Niche, ex-Kylesa) är således Black Tusk här med en skiva där Athons närvaro är mer än bara spirituell. Eftersom bandet kommit långt i arbetet med «Pillars Of Ash» vid Athons död är både hans röst och bas fysiskt närvarande på skivan, vilket onekligen gör att det känns lite extra i maggropen.

Inledande God´s On Vacation släpptes som singel innan nyår och satte då ribban högt för våra förväntningar på vad som komma skulle, precis som låten nu sätter tonen för hela skivan. Den punkiga attityden som God´s on vacation slår an från start går nämligen som en röd tråd rakt igenom. Skivan är ett ihärdigt, hjärtligt och ösigt statement med långfingret i luften, vilket också är en av dess största behållningar. Det är liksom inget knussel och inte heller många sidospår från den tydligt utstakade vägen.

Musikaliskt är det någonstans där punkrock, hardcore och sludge metal möts som vi finner Black Tusks hemvist på «Pillars Of Ash». Tempot är högt och ofta finner jag mig diggandes till tvåtakt värdigt vilket punkband som helst. Samtidigt är produktionen, som Joel Grind från Toxic Holocaust står för, riktigt tung och mustig, precis som vi vill ha vår sludge. Den entoniga sången som förtjänstfullt växlas mellan alla tre medlemmarna spär på den härligt uppkäftiga stämningen.

Låtarna följer alla samma framgångsrika recept men ska det väljas några russin ur kakan är Born Of Strife en härligt omväxlande historia och min personliga favorit på skivan. God´s On Vacation ger mig sköna Kylesa-vibbar och svängiga Still Not Well sticker också ut från mängden. Som helhet vinner «Pillars Of Ash» mycket på sin kompromisslöshet och attityd, och just det gör att skivan känns som ett kvitto på att Black Tusk rest sig från den värsta tänkbara motgången och använt musiken för att gå stärkta ur den.

Lenker:
Facebook

Veckans Vräl

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*