Newsfeed

Mortiis: Drømmeaktig mørke

Mortiis - Født til å herske

Ambient, folkemusikk og neofolk har vært en viktig inspirasjon for mange black metalmusikere. Mange band prøver å skape en mørk og mystisk stemning, eller ønsker å gjenskape an fjern og glemt tid der myter og magi var virkelig. Derfor er det ikke overraskende at en del black metalmusikere har sideprosjekter der de rendyrker ambient.

En viktig inspirasjon til å starte slike prosjekter er Mortiis. Mortiis var bassist og låtskriver for det norske black metalbandet Emperor. Så omtrent samme året som han laget dette albumet mistet han plutselig interesse i å spille metal. Han begynte i stedet å dyrke sin indre verden i form av ambient musikk. «Født til å herske» består av to låter som utgjør nesten en time med musikk sammen. Det er veldig rolig ambient med en antikk stemning.

Det er klare hint av middelaldermusikk som fungerer overraskende bra med den syntetiske sounden musikken har. Det gir en egen sound, som føles drømmeaktig ut og man blir bare sittende å drømme seg bort i musikken. Dystre landskaper og overgrodde ruiner fra forhistoriske sivilisasjoner dukker opp. Musikken gir et kall til å komme seg vekk fra den moderne verden og bare vandre ut og vekk fra alt.

Det er ingen ting som minner om metal med Mortiis. I alle fall ikke musikalsk sett. Det er ingen gitarer eller riffstrukturer, bare lydlandskaper som er strukket ut over fantasien. Det er likheter med stemningen noen black metalband klarer å skape, men det er det hele. Så er du ute etter harde riff og headbanging, så er dette det siste albumet du burde høre på. Men er du ute etter mystikk og utforske din indre verden, så er dette albumet perfekt. «Født til å herske» er en obligatorisk klassiker for alle som ønsker å utforske og forstå ambientsiden av black metalscenen.

Lenker:
Facebook

About Erik Helgesen (234 Articles)
Jeg er ikke her for å skrive profesjonelle anmeldelser. Jeg skriver først og fremst anbefalinger for band og utgivelser som jeg liker. Derfor vil alle mine anmeldelser være positive og ofte om ting som har vært ute en del år. Jeg liker å ta meg tid til å lytte på album flere ganger før jeg har meninger om dem, og i løpet av de gjennomlytningene, så har de som oftest vokst på meg.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*