Newsfeed

Taylor Mitchell – Folktalentet som ble revet bort

29. oktober 2009 leste jeg en liten artikkel på nettet om Taylor Mitchell, en 19 år gammel canadisk jente som var blitt drept av præriehunder i nasjonalparken Cape Breton i Nova Scotia to dager før. Hun var bare det andre mennesket som hadde blitt drept av præriehunder, og hun var i live da hun ble fraktet til sykehus, men døde av skadene og blodtapet morgenen etter. Da det stod at hun var en lovende artist innen folksjangeren ble jeg med en gang interessert, og jeg sjekket henne nærmere ut.

Hennes opprinnelige navn var Taylor Josephine Stephanie Luciow, født og oppvokst i Toronto. Hun ble interessert i musikk tidlig og tok utdannelse innenfor musikk og teater. Hun ga ut en EP i 2007, og i mars 2009 debuterte hun med «For Your Consideration» som uavhengig artist. Om sommeren hadde hun en vellykket opptreden på Winnipeg Folk Festival der hun fikk mange gode tilbakemeldinger fra kritikere og radiostasjoner og det canadiske folkmiljøet skjønte at de hadde med et sjeldent talent å gjøre.

Mitchell ble nominert som årets unge artist i Canadian Folk Awards like før tragedien inntraff. Hun var da på en turné og Mitchell, med sterke natur- og miljøinteresser ville gå en tur i nasjonalparken før kveldens konsert. Mange av bildene som finnes av henne er da også tatt ute i naturen. Hun reiste alene på denne turneen, som var av lavskalatypen med hjemmekonserter.

Jeg ble bergtatt av Mitchells musikk, sangene hennes var nydelige. OK, hun var ung og ikke ferdig utvikla som artist, men talentet og potensialet var der i fullt monn. Taylor Mitchell var ikke fylt 18 da hennes eneste album ble spilt inn og hun imponerte musikerne i studio med sin modenhet, både som menneske og musikalsk. En av de som jobbet med henne i studio sa at hun skrev tekster som om hun var mange år eldre. Hun visste hvordan hun ville ha det, hvordan musikken hennes skulle lyde. Jeg ble som sagt bergtatt, og jeg felte noen tårer over PC-en, det må jeg innrømme. Det er altfor grusomt at Taylor Mitchell ikke fikk fullbyrda potensialet sitt, at hun ikke fikk gitt mer av all den musikaliteten som hun bar på.

På “For Your Consideration” er åtte av 10 sanger sjølskrevne, noen av de sammen med andre. Hun har to coverlåter, Joan Baezs «Diamonds and Rust» og Gordon Lightfoots «Love and Maple Syrup». Men det er på hennes egne sanger jeg synes hun imponerer mest. Det er nydelige harmonier, og stemmen bærer musikken meget godt. I mine ører var hun et kjempetalent som kunne ha gjort det riktig stort hadde hun fått leve og utvikle seg som artist og låtskriver. Hun hadde sin egen stil og tekstene vitnet om litterære evner godt over snittet. Hun fortalte gode historier i sangene, og det er en artist du tror på. Det hun leverte var ekte vare, det var ikke noe påtatt, det var musikk og tekster fra hjertet fra en ung artist med stor kjærlighet til det hun holdt på med.

Som smakebit har jeg valgt ut tittelsporet:

Og her er et opptak fra Taylor Mitchells siste opptreden, en huskonsert bare et par dager før tragedien inntraff. Beklager at bildekvaliteten er så som så.

Jeg anbefaler alle å låne øret til «For Your Consideration». Sjøl om Taylor Mitchell døde ung så rakk hun å gi oss musikk som setter spor.

Kilder:
Taylor Mitchells wikipediaside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*