Newsfeed

Ikoniske Enslaved feirer 25 års jubileum

Skribent & Foto: Arash Taheri

Enslaved feirer 25 års jubileum i år og feirer dette med et turne med Rockefeller som første spillested. For å feire skal bandet holde spesielt sammensatte konserter, som fokuserer på forskjellige perioder opp igjennom karrieren. Målet er å fange inn og fremheve alt som har gjort Enslaved til et ikonisk, utholdende og respektert band.

Bandet har selv utlyst at de vil spille materialer fra tidlig album “Frost” og “Eld”, – en mektig start til det som kommer etter. Videre skal settet inneholde materialer fra hjertet av bandets karriere, med fokus på tiden da bandet spredte sine vinger og utviklet soundet sitt, med “Below the Lights” og “ Isa”. Deres siste album “In Times” kom i mars 2015 og har fått super kritikker, bl.a. en sekser i VG: “Mesterklasse”.

Alt ligger til rette for at det skal bli en fantastisk konsert ikveld. Undertegnede har gledet seg veldig lenge til denne kvelden. Det første som overrasker meg er hvor få solgte billetter det er. Det er solgt kun 180 stk solgte billetter ifølge en ansatt ved baren, men det dukker opp etterhvert en den del flere heldigvis. Men Rockefeller føles litt tomt i forhold hva det pleier å være når et såpass stort og ikonisk band som Enslaved skal spille.

_DSC6475

Konserten starter som lovet med låta “Jotunblod” fra albumet “Frost” som kom i 1994.
En knallhard start med en knallhard låt med kveldens nest raskeste låt på182bpm. Røyk, intens strobelys, og silloutter av bandet danser hånd i hånd. Salen jubler og fotografene sliter. Dessverre så er lyden ganske ujevn. Gitaren hører vi dårlig, den er for lav. Av synthen kan vi kun høre de høye tonene. Kort sagt så er lyden veldig gjørmete og flere av instrumentene er uklare. Vokalen er også litt lav.

Til tross for dette så er publikum svært entusiastiske. Det er god stemning i salen. Vokalisten Grutle Kjellson takker publikum før de sparker igang låt nr 2 med “Fenris” fra samme albumet “Frost”. Låta er veldig fengende, intens med hypnotiserende gitar riffer. Men dessverre så opplever jeg lyden like problematisk som forrige låt. Mulig dette er et bevisst valg av bandet for å gjenskape det samme lydbildet som på albumet. Setlisten fortsetter med en litt mer roligere og akustisk versjon av “Norvegr”. En stemningsfullt låt med kun instrumenter og ingen vokal som gir publikum en liten pusterom etter to meget intense låter.

_DSC6567

Med “Convoys To Nothingness” får vi en ordentlig god svart metall låt som setter igang igjen tempoet og det fortsetter med “As Fire Swept Clean The Earth” fra albumet “Below the Lights”.Her får vi servert en fantastisk gjennomført låt hvor du kan høre hvorfor denne skiva var viktig for bandets utvikling av sin unike sound. Lydbildet oppleves mer komplett, det er fengende, og veldig hypnotiserende. Undertegnede har denne låta som sin favoritt så langt i setlisten. Med “All Fadr Odinn” og “Loke” pisker Enslaved publikum videre og vi ser mer bevegelse i salen med masse synkronisert headbanging. Det blir garantert en del såre nakker de kommende dagene for en del i salen, spesielt de helt foran gjerdet.

Låtene “Frøyas Smykke” og “Daylight” er vevet sammen siden jeg ikke kan høre en stopp i mellom. Overgangen er herlig, men dessverre så blir opplevelsen litt negativ preget da bakgrunnsanimasjonen forsvinner og vi får VLC skjermbildet på en enorm storskjerm. Dette blir fort glemt fordi under “Daylight” får bandet hjelp av 14 stk 8-10 åringer som synger i kor under refrengene. Dette er vakkert utført og det låter veldig episk. “Slaget i Skogen Bortenfor” er kveldens nest siste og raskeste låt på 184bpm. Nå snakker vi knallhard god gammel norsk viking svart metall. Publikum tar av og bandet ser knalltøffe ut på scenen. Både Grutle og Ice Dale fanger min oppmerksomhet med deres autoritær holdning på scenen. Godt utført men dessverre så svikter igjen lyden litt her. Lydmannen må ha hatt en dårlig kveld tror jeg. Jeg synes lyden varierer for mye og gitarene forsvinner fra tid til annen. Lyden oppleves veldig gjørmete og er veldig dominert av bass, trommer og kun høy tonene til synthen med generelt mye diskant.

_DSC6516

Jeg synes det er noe rart med hele lydbildet. Som tidligere nevnt mulig dette er bevisst valg men jeg er ikke fornøyd slik som det er. Heldigvis så blir lyden mye bedre under siste men kanskje en av deres aller beste låter “Isa”. “Isa” er en klassiker Enslaved låt som mange fans holder tett til sin hjerte. Heldigvis så utfører bandet låta “Isa” helt perfekt. Alt sitter og det er en fryd å oppleve låta live for første gang for undertegnede.

Grutle Kjellson gjør en meget viktig og avgjørende ting som gjør at han redder denne konserten. Han drar mye av showet og tar ansvar og gjør dette til en veldig bra konsert. Uten han så hadde det blitt en kjedelig konsert. Tiltross for hans enorme innsats så svikter det tekniske mitt dom for konserten. Jeg føler rett og slett at denne konserten aldri tar helt av. Deres utvalg av låter er fantastisk men lydbildet skuffer dessverre og konserten er ikke overbevisende. Det tar seg opp heldigvis på slutten av konserten men jeg skulle det hadde gjort mye tidligere. Litt synd at oppmøte var også litt labert mtp hvor ikonisk Enslaved er i metall miljøet både nasjonalt og internasjonalt. Mulig oppmøte hadde vært bedre om det var på en lørdag og ikke torsdag.

Lenker:
Facebook

_DSC6501

Leave a comment

Your email address will not be published.


*