Newsfeed

Progkjeller gjenstarter med suksess

Foto: Daniel Låstad

På Maksitaksi i dag stiller de to Oslo bandene Panzerpappa og Actionfredag. Siden jeg har dekket begge bandene tidligere, vet hva jeg går til, som vil si prog rock med mye rytmeskiftninger fra begge to. Dette er en gjenoppstart av konseptet «Progkjeller», som varte fra 2007 til omtrent 2010, med flere konserter på blant annet Café Art’é og Månefisken. Med et godt oppmøte på Maksitaksi, får man håpe arrangørene bak tar konseptet videre.

Actionfredag så jeg forrige gang på Mir i høst, og de imponerte meg med spilleglede og komplekse komposisjoner. Musikken deres vil jeg beskrive som sterkt influert av syttitallets jazzrock scene, men i motsetning den scenen som var stort sett instrumental, bruker vokalist Martin Thørnquist mye sangteknikk fra Demetrio Stratos fra italienske Area. Siden sangene deres ofte har lange instrumentale partier, stiller Thørnquist denne gangen med en 12-strengers gitar.

De starter settet sitt med en kort intro, før bandet begynner å spille. Det virker som de er blitt litt mer enige i hva sangene skal hete, og jeg får med meg at en av sangene blir kalt Five Dalai Lamas. Sangene deres består av mange småpartier og hyppige rytmeskift, og de er for så vidt et veldig eksperimentelt band, og de forviller seg mer enn èn gang inn i eksperimentell skog, for deretter å gjenoppstå på den andre siden, med gode og groovy melodier. Jeg syns musikken er litt fluffy og litt opp i skyene enkelte steder. Lyden i dag, er grei for begge band, til å være på et så lite sted, men vokalvolumet til Thørnquist kunne vært noe høyere.

Skulle jeg sette fingeren på noe, må det være at de instrumentelle partiene savner enkeltstemmer blant instrumentene, og føles mer som en demokratisk kollaborasjon mellom medlemmene, noe som ikke alltid gir et helhetlig produkt. Avslutningen deres virker dårlig planlagt, og publikum virker klar for minst èn sang til, noe de bare får se langt etter.

Hovedband i kveld er Panzerpappa, som jeg sist så som forband til Magic Pie på Gamla. Musikken de spiller er instrumental prog rock i, uten at jeg er den store eksperten, Zappa tradisjonen, med morsomme låttitler og uventede vendinger. De første låtene de spiller ligger mer i det rolige leiet, enn det jeg husker av dem, men tempoet tar seg opp utover konserten.

De kommer slipper sitt nye album, «Pestrottedans», om halvannen måneds tid, og vil i den forbindelse ha releasekonsert på Gamla den femtende april. Dessverre får jeg en skikkelig huepine halvveis inn i konserten deres, og må avlyse videre lytting. Både band og publikum ser ut til å trives stort da jeg går, og heldigvis blir det kort til neste gang jeg får oppleve bandet igjen.

Lenker:
Panzerpappa
Actionfredag

About Jon Skjeseth (571 Articles)
Proghead from Oslo, who writes mostly about progressive rock/metal, though may write about other rock and metal sub-genres, as well as electronic music, underground hip hop/rap, contemporary music, different kinds of jazz, folk, or anything I find interesting.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*