Newsfeed

Blastfest 2017 bands (so far)

Ikke før Blastfest 2016 så vidt er over, så er festivalsjef Yngve Christiansen allerede i gang med bookingen for neste års festival. Og til tross for vel et år til neste gang, og ca. 50  band gjenstår å booke, så kan vi allerede nå røpe noen av navnene. Som vanlig bør man løpe å kjøpe billetter, for dette lover bra!

Not until Blastfest 2016 is barely over, the festival headbanger-in-chief  Yngve Christiansen has already started booking for next year’s festival. And despite more than a year until next time, and about 50 bands remains to book, we can already reveal some of the names. As usual one should run to buy tickets, as this is promising well!

Devin Townsend Project
Mannen bak, er en mann som mildt sagt er eksentrisk og spesiell, og ikke minst en dyktig musiker og komponist. Devin Garret Townsend er canadisk, og mange husker han fra Strapping Young Lad. Dette blir infløkt og fantastisk metal.

The man behind , is a man who put it mildly, is eccentric and special , not to mention a talented musician and composer. Devin Garret Townsend is Canadian, and many remember him from Strapping Young Lad.  This is advanced and amazing metal.

Napalm Death
Dette blir en godbit. Formet i 1981 like utenfor Coventry, så er dette en av pioneerene innen grindcore-sjangeren. Iblandet  en liten miks av crustpunk og death, og du får Napalm Death. Dette blir bråkete.

This is a treat. Formed in 1981 just outside Coventry in UK this is one of the pioneers within the grindcore genre. Add a little mix of crustpunk and death, you’ll have Napalm Death. This will get noisy.

Dying Fetus
Mer bråk blir det med Dying Fetus også. Fra Marlboro Maryland, teknisk death-metal.

More noise we get with Dying Fetus as well. From Marlboro Maryland, technical death metal.

Hell
Endelig får vi også se Hell. Dette er også et band fra 80-tallet, som har splittet og blitt gjenforent. Vi snakker britisk heavy metal, men både tungt, fengende og solid. Ikke se vekk fra sceneshow/staffasje heller.

Finally we also get to see Hell. This is also a band from the 80s, which has split and reunited. We talk British heavy metal, but heavy, catchy and solid. Do not be surprised if they put on some stage show.

Horna
På tide med litt Black metal. Horna er jo legender innen finsk black metal, og dette er bare å se frem til. Horna har mye materiale bak seg, og vi kan telle 30+ inkludert album,split’er, demoer osv. Har du et svart hjerte, så få med deg Horna.

Time for some black metal. Horna are legends of Finnish black metal, and this is something to look forward to. Horna has a lot of material behind them, and we can count 30+ including albums, splits , demos etc . If you have a black heart, don’t miss Horna .

Batushka
Polakkene i Batushka ga i 2015 ut et av årets black metal plater Litourgiya, i hvert fall i følge undertegnede. Det var til og med debutplaten deres. Ukjente medlemmer, fantastiske musikere, og garantert et (nytt) hyggelig bekjentskap for ørene.

The Poles in Batushka released last year one of 2015’s black metal albums Litourgiya. At least according to me. This was even their debut record. Unknown members, brilliant musicians, and guaranteed a (new) pleasant friend for your ears.

Emptiness
Det er en hel haug med band som heter Emptiness. Dette er de fra  Belgia som vill gi oss litt black/death/doom inspirert metall, og det river godt i kropp og sjel.

There are a whole bunch of bands called Emptiness . These guys are from Belgium, and they will serve us some black/ death/doom inspired metal, and they will tear you well in body and soul.

Ajattara
Vi trodde jo Ajattara desverre var oppløst helt til denne nyheten dukket opp. En gledelig overraskelse at de kommer til Blastfest 2017.

We thought that Ajattara unfortunately was dissolved until this news emerged. A pleasant surprise that they are coming to Blastfest 2017.

Benighted
Det er noen band som heter Benighted også. Dette er franske Benighted, og de serverer oss både black og death. Nok en gjeng som er meget kompetente musikere, og noe som absolutt er verdt å få med seg.

There are some band called benighted too. This is the French Benighted , and they serve us both black and death. Another band that are very competent musicians, and which is definitely worth a listen to.

Misþyrming
Vi beveger oss nord igjen fra Frankrike og ender på Island. Misþyrming er et nytt bråkete, aggressivt og kaotisk black metal band.

We move north again from France, and ends up in Iceland. Misþyrming is a new noisy, aggressive and chaotic black metal band.

Trident
Jada. Trident fra Sverige. Med medlemmer fra bl.a Runemagick og Dissection, så har gjerne flere enn vi tror krysset Trident på en eller annen måte. Dannet i 2007, men uten utgivelser annet enn en EP fra i fjor, så er vi klare for å stifte nærmere bekjentskap med denne gjengen her.

Yes. Trident from Sweden. With members from among others Runemagick and Dissection, more head-bangers than we believe might have crossed Trident’s way. Formed in 2007, but no releases other than an EP from last year, we are ready to become more familiar with these guys.

Regarde Les Hommes Tomber
Vi beveger oss tilbake til Frankrike. Oppkalt etter en film, så vil Regarde Les Hommes Tomber gi oss litt sludge- og svartmetall fra 2-3 bølgen. Støyende og fett.

We move back to France. Named after a movie, Regarde Les Hommes Tomb will give us some sludge- and black metal from the 2nd-3rd wave. Noisy and cool.

IXXI
Dette er et ukjent band for undertegnede.  Men det er black og thrash, så da er det innenfor i mitt eget univers sannsynligvis. De låter bra!

This is an unknown band for yours truly. But it is black and thrash, so it’s probably within my own universe. They sound good!

Deluge
Frankrike er på vei med ny generasjon innen metal, og Delugeer en av dem. Knallhard hardcoreinspirert black metal, som til tider også er lett atmosferisk. Og de er glad i blastbeats. De gledet oss stort med «Æther» som kom i fjor, og nå får vi se dem live. Bra.

France are growing a new generation in metal and Deluge is one of them. Tough hardcore inspired black metal, which at times is also lightly atmospheric. And they love blastbeats. They delighted us last year with «Æther», and now we get to see them live. Great.

Auðn
Vi holder oss litt i den mer atmosferiske delen, men likevel med svartmetall røttene som inspirasjon.  Auðn minner til tider som Burzum, bare det er nok til å sperre opp ørene. Dette islandske orkesteret blir spennende å følge. En av gitaristene er ex-Negura Bunget.

We stick a bit to the more atmospheric section, with 1st wave of black metal as inspiration . Auðn reminds at times of Burzum, and isolated this should be more than enough to open up your ears. This Icelandic orchestra will be interesting to follow. One of the guitarists are ex-Negura Bunget.

Aspherium
Aspherium fra Norge er klar for å gi oss hardtslående teknisk death metal, og guttene fra Moss er kjent for sine tighte og gode show. Blir bra dette.

Aspherium from Norway is ready to give us hard-hitting technical death metal, and the guys from Moss in eastern Norway are known for their tight and good shows. This will be good.

Doomas
Siste band som ble klart i dag for Blastfest 2017 er slovakiske Doomas. Vi snakker seigere doom-death-inspirert metal. Spennende blir det.

Last band announced today for Blastfest 2017, are Slovakian Doomas. We are talking doom- death- atmospheric – inspired metal. This will be exiting.

Lenker:
Facebook

About Jon Skjeseth (571 Articles)
Proghead from Oslo, who writes mostly about progressive rock/metal, though may write about other rock and metal sub-genres, as well as electronic music, underground hip hop/rap, contemporary music, different kinds of jazz, folk, or anything I find interesting.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*