Newsfeed

Sprelsk og gyngende psykedelia

På Internasjonalen i kveld stiller de to Oslobandene Spectral Haze og Tusmørke. Selv om de musikkmessig står et stykke fra hverandre, er heavy psych fellesnevneren for begge band.

Tusmørke starter settet sitt med bandmedlemmet Benedikator, kommende bakfra publikum med klingende på en bjelle. Bandet stiller som alltid i brynje, fjær og kappe, for å fremheve anti-modernismen sin, et budskap de humoristisk overbringer mellom låtene sine. I likhet med forrige konsert jeg var på dem, 666 års markeringen for svartedauen, introduserer de et nytt medlem til bandet. Forrige gang var det DreymimaðR på sverd, denne gangen er den ny person bak keyboardet.

Første sangen de starter med er Ekebergkongen, som tatt fra den kommende skiva deres, «Ført Bak Lyset», som blir tatt i mot til akutt hodebevegelse blant publikum. Gjennom hele konserten kjører de video, først av en ku, deretter forskjellige kutt fra stort sett seksti- og syttitalls filmer av det særere slaget. Musikken deres ligger innen psychedelisk folkrock, med sanger som straks varer i ti minutter pluss. Under forrige konsert dro de en låt på rundt halvtimen, og den ble, i likhet med noen av låtene i dag, litt langdrygig uten mye progressivitet, og framstår mer som historiefortelling over musikken.

Morsomt er det at bandet tar i bruk ukonvensjonelle instrumenter, som sveivetreklossen DreymimaðR bruker under flere av sangene, i tillegg er det mye bruk av fløyte og flerstemmighet gjennom hele settet. De er helt klart et band det er en opplevelse å se live, og det blir interessant å høre deres nye utgivelse når den kommer 22. april.

Spectral Haze har jeg dekket èn gang før, under Infernos klubbdager i 2014. Da spilte de på Kulturhuset, og inntrykket av dem da tilsvarer det jeg opplever i dag, med tjukt av folk til tung psykedelia. Fra første tone glir publikum raskt inn i musikken, som er svevende over tung bass. Musikken deres ville jeg nesten omtalt som instrumental, selv om de ofte bruker svevende vokal, hvis tekst er umulig å få med seg.

Publikumet deres beveger seg taktfast til rytmen, der den valser tungt av gårde. Dessverre baserer alle låtene deres seg på de samme elementene, og bandet skiller seg heller ikke nevneverdig fra andre band innen nevnte sjanger. Når det kommer til heavy psykedelia, syns jeg dette er musikk som passer best på scene, hvor man får den direkte overføringen av kosmiske strenger, åndelig refleksjon og den evigtunge bassen, som presser den universelle persepsjonen vår til yttergrensene. Bandet gjør en god konsert, men jeg skulle ønske at de tar inn nye innflytelser i lydbildet, som kan gjøre musikken deres mer spennende.

Lenker:
Tusmørke
Spectral Haze

About Jon Skjeseth (571 Articles)
Proghead from Oslo, who writes mostly about progressive rock/metal, though may write about other rock and metal sub-genres, as well as electronic music, underground hip hop/rap, contemporary music, different kinds of jazz, folk, or anything I find interesting.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*