Newsfeed

Tusmørke: Gravferdsrock og lyktemenn

Tusmørke - Ført Bak Lyset

Tusmørkes siste album kom i handelen nå i mars, inneholder syv spor, og byr på tre kvarter med progrocknytelse.

«Ført Bak Lyset» åpner med den lystige Ekebergkongen. Melodien er lekende, og teksten har noe naivistisk over seg. Den er riktignok trolsk, men på en lett syng-med-vennlig måte. Et Djevelsk Mareritt er definitivt mørkere, med et tema som er mer innad og granskende. I refrenget er både teksten og musikken mer fengende heavy, og drar meg virkelig inn i låta. Det er først i tittellåta  at denne skiva virkelig treffer meg. Temaet i teksten er fascinerende og mystisk. Etter konserten på Internasjonalen hadde jeg refrenget på hjernen hele veien hjem.

Spurvehauken er min absolutte favoritt på denne skiva. Jeg liker hvordan historien, om en egyptisk guddom og en samtidig historie, flettes sammen. Jeg liker virkelig gravferden som tema, den morbide siden min slår inn, og jeg er solgt. Musikken er nydelig og rolig, absolutt ikke det jeg normalt faller for. Som lytter er jeg som regel ute etter etter et intenst lydbilde, et lidenskapelig uttrykk for følelser. Det kanskje mest spesielle med Tusmørke er at hos dem finner jeg det hovedsaklig ikke i musikken, men i tekstene og vokalen.

Den siste låta på skiva liker jeg også veldig godt. Måten den stiller spørsmål om hva som har skjedd et bestemt sted før, om hvem som har vært der tidligere i historien, hvordan de så ut og hva de tenkte, kjenner jeg meg godt igjen i. Det er sånn jeg reflekter selv, når jeg besøker historiske steder. Jeg liker koringen gjennom hele låta, og spesielt avslutningen.

Trommene og bassen gir skiva en skikkelig groovy ryggrad, mens fløyta og synthen gjør at den føles lett, lekende og tidvis veldig delikat. Jeg skulle ønske tekstforfattere som skriver på norsk ville bruke dobbel bestemming og etterstilt pronomen. Det er noe som er spesielt med det norske språket, og noe vi burde prøve å bevare. Dessuten gir det rimingen mye bedre flyt.

Lenker:
Facebook

About Jon Skjeseth (571 Articles)
Proghead from Oslo, who writes mostly about progressive rock/metal, though may write about other rock and metal sub-genres, as well as electronic music, underground hip hop/rap, contemporary music, different kinds of jazz, folk, or anything I find interesting.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*