Newsfeed

Alien og animal!

Guatemala er i areal litt over en fjerdedel av Kongerike Norge sitt areal, men det bor nesten tre ganger så mange mennesker i det søramerikanske landet. Følgelig er befolkningstettheten tolv ganger større enn i Norge. Tettheten på progband er nok omvendt proporsjonal med nylig nevnte tetthet og vel så det! Det meste kjent progbandet fra Guatemala er Alux Nahual som også er Mellom-Amerikas sitt viktigste og mest suksessfulle rockband noensinne. Alux Nahual har hatt betydelig suksess uten noen gang å gå på akkord med sine kunstneriske ambisjoner. Bandet spiller såkalt crossoverprog, og lyrikken handler om borgerkrig, maya kulturen, historie og sosiale problemer osv. Så langt i deres 35 år lange karriere har de utgitt 10 album hvorav fem virkelig har god kvalitet, og kanskje er «!Alto Al Fuego!» fra 1987 deres ypperste?

Lenke:
Facebook

Humus Fuga er et betydelig yngre band og er i år ca. 10 år gammelt og har nok muskler i musikken til å bli definert som hardprog. I oppstarten var det coverlåter av de alternative rockerne i Incubus som var på dagsorden. Bandet har vært gjennom utallige navneskifter før de landet på Humus Fuga, og er nå en trio som har turnert Guatemala på kryss og tvers. Ensemblet sitt musikalske brygg består av en amalgam av rock, funk, blues, psykedelisk musikk og de er litt eksperimentelle til tider. Trioen er fra Ciudad De Guatemala som er hovedstaden i Guatemala.

Lenker:
Facebook
Twitter
Bandcamp

Det siste bandet ut i den artikkelen er Oricalkos som slapp skiva «Aniemigenal» tidligere i år, og de skiller seg ut fra sine landsmenn med at de er betydelig yngre, og ikke minst tyngre musikalsk sett. Bandet har også en betydelig vilje til å eksperimentere, og de har en mer enn en fot i progmetall segmentet. Tidvis så har de noen fellestrekk med det gamle men akk så spennende eksperimentell/postpunk/industriell bandet Chrome og lederen Helios Creed. «Aniemigenal» er for øvrig oversatt og omformet til engelsk en blanding av alien og animal. Det er jammen ikke en halvgæren tittel på debuten til Oricalkos som har betydelig kontraster og til tider  noe dyrisk og særpreget i musikken sin! De er inspirert av rock og metall sine musikalske artefakter, men har tilsynelatende alltid en utsøkt vilje til å eksperimentere og å by på seg selv. Spennende band det her!

Lenker:
Facebook
Hjemmeside

About Ulf Backstrøm (7442 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*