Newsfeed

Gud fra maskinen!

Deus Ex Machina [ˈdeːʊs ɛks ˈmakina] oversatt fra latin til norsk blir det, gud fra maskinen! Begrepet betegner en fortellerteknisk mulighet der et usannsynlig, umotivert eller kunstig element i form av en figur, gjenstand eller begivenhet blir introdusert i en historie for å løse et problem eller en umulig situasjon. Deus Ex Machina er også et særdeles talentfullt italiensk band som sysler med jazzrock/fusion. Til vanlig er det ikke en sjanger jeg er så veldig begeistret for, men den italienske sekstettens kreativitet og orginalitet gjør at jeg virkelig liker mye av musikken deres! Så langt er det kommet åtte skiver fra italienere og herunder den så å si rykende ferske skiva «Devoto». Det var på høy tid da det var åtte år siden den forrige skiva «Imparis». 

«Imparis» viste faktisk et band hvor idebrønnen var i ferd med å tømmes. De tre skivene før «Imparis» var derimot virkelig fantastisk musikk fra aller øverste hylle. Som de fornuftige musikerne sekstetten er så tok de altså en lang pause for å lade opp batteriene igjen som det så klisjéfylt heter. Årets skive viser et vitalt band som igjen lager virkelig topp musikk, og som har en sprulende spilleglede. Vokalen er det den meget dyktige Alberto Piras som står for, og han har en meget spesiell stemme og innlevelsen er det ikke noe å si på! Sonisk er det en fyldig palett hvor blant annet fiolin, mandolin og orgel inngår.

På mange måter er Deus Ex Machina en del av den andre bølgen av store italienske band. De er så absolutt inspirert av landsmennene sine fra bølge nummer en, som for eksempel Area tidlige New Trolls, PFM, Osanna, men også blant annet av Led Zeppelin, AC/DC og Deep Purple. Det stopper ikke med det, og blant andre inspirasjonskilder finnes tidlige Mahavishnu Orchestra og King Crimson rundt «Larks Tongue In Aspic» samt diverse RIO/avant prog (Rock In Opposition) band! Deus Ex Machina klarer å få alle skivene sine til å være rimelig forskjellige, men likevel umiskjennelig Deus Ex Machina. Årets verk «Devoto» er mer direkte i stilen og hardere enn noen gang før og slippes via Cuneiform Records Som de originalene sekstetten er så er det faktisk komplett umulig å finne at de har noen hjemmeside eller finnes på sosiale medier!

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*