Newsfeed

Bohemer og hedonister!

En limerick er et kort, spøkefullt dikt som består av fem linjer som har en bestemt rytme og metrikk, og enderim etter mønsteret aabba. Foruten denne berømte diktformen har også byen Limerick nedkommet med et band innen postrock segmentet, Zombie Picnic. Et artig navn for så vidt, men en slik piknik med zombie tilstedeværelse hadde nok bydd på flere utfordringer enn hygge! Mye mer hyggelig og spennende er musikken til denne fine irske kvartetten. Deres postrock er tuftet på et bakteppe av psykedeliske musikkartefakter som er til tider morsomme men også har et islett av noe futuristisk.

Det futuristiske i Zombie Picnic sin musikk stammer fra forfatteren Arthur Charles Clarke. Han var en engelsk sciencefictionforfatter. Han var også kjent som den som lanserte ideen om å bruke satellitter i bane for å overføre radiosignaler. I tillegg så bruke Limerrick kvartetten aktivt stemmen til diverse amerikanske forfattere fra den såkalte «Beat generasjonen» som en del av lydbildet. Beat generasjonen var en gruppe poeter som sterkt påvirket amerikanske kultur post 2dre verdenskrig. I sum så kommer irene opp med musikk som har rikelig med særpreg og som nok for mange musikkelskere vil være svært spennende.

Spennende er også «Beat generasjonen» som på mange måter ryddet vei for det musikalske jordskjelvet som skulle kom 10 -15 senere. Sentrale elementer i Beat kultur er avvisning av standard verdier, den åndelige søken, utforskning av andre religioner, avvisning av materialisme, eksplisitte skildringer av den menneskelige tilstand, eksperimentering med psykedeliske stoffer, og seksuell frigjøring og utforskning.

«Bohemer og hedonister»

Allen Ginsberg «med Howl» (1956), William S. Burroughs sin «Naked Lunch» (1959) og Jack Kerouac sin «On The Road» (1957) er blant de mest kjente eksemplene på Beat litteraturen. Medlemmene av Beat Generation utviklet et rykte som bohemer og hedonister, som feiret avvik og spontan kreativitet. Kjernegruppen av Beat generasjonens forfattere – Herbert Huncke, Allen Ginsberg, William S. Burroughs, Lucien Carr, og Jack Kerouac – møttes i 1944 i og rundt Columbia University campus i New York City. På 1960-tallet ble deler av den voksende Beat bevegelsen innlemmet i hippie bevegelsen og større multikulturelle  bevegelser.

Zombie Picnic er derimot en del av postrock bevegelsen, og har mye til felles med band som God Is An Astronaut og Mogwai. Bandet er nå aktuelle med «A Suburb On Earth» som er debuten, og som kun består av fire låter. Kvartetten gjør mye riktig på skiva, og faller ikke for fristelsen til å forsøke å imponere. De bare leverer i stedet, og selv med et såpass ondskapsfullt navn blir det aldri rått og brutalt. Heller tvert om så er det ofte neddempet og rimelig rolig. Den siste låten på skiva «The Rama Committee» er den med mest trøkk i uten at den noen gang blir hardtslående. Låten har visse Pink Floyd vibber pre «Dark Side Of The Moon».

Lenker:
Facebook
Bandcamp

About Ulf Backstrøm (7417 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*