Newsfeed

“25 Years Of Musical Deviance” 

7 oktober er slippdatoen for Meshuggah sitt nye album. Verket er døpt «The Violent Sleep Of Reason», og skal ifølge ryktene være utstyrt med en coverkunst som omtales som syk! Det kan jo sies å passe bra fordi Meshuggah jo oversatt fra hebraisk betyr gal eller sinnsyk. Den svenske kvartetten er også aktuell med den gigantiske boksen «25 Years Of Musical Deviance». En boks som kommer i et begrenset opplag på 1000 enheter, og som inneholder en mengde musikk fra diverse plattformer, herunder masse på vinyl.

Meshuggah er opprinnelig fra Umeå i Sverige, men har nå sin base i hovedstaden Stockholm. Bandet startet opp så tidlig som i 1987, men det er kun Jens Kidman og Fredrik Thordendal som har vært med hele tiden. Så langt er det kommet 8 CD-er og «The Violent Sleep Of Reason» blir nummer 9. I tillegg har kvintetten utgitt 5 EP-er. Svenskene har alltid likt å flytte grenser, og kan nok nå regnes som eksperimentell metall. Bandet sin først EP «Psykisk Testbild» fra 1989 var thrash metal orientert, og meget inspirert av Metallica. Med tiden ble stilen mer intrikat, og rimelig avansert rytmemønstre kom på agendaen. For å forklare dette så velger jeg å nesten ordrett å skrive av hvordan dette funker, og dette er en av de ytterst få gangene jeg bruke «klipp og lim inn». Normalt er alt jeg skriver mine egne ord, men her er et unntak for å få frem hva slags tilnærming til musikken Meshuggah egentlig har:

Avanserte rytmemønstre som blir til ved hjelp av oddetallstaktarter, taktforskyvninger og ikke minst polymetrikk og polyrytmikk. Bandet bruker også nå gitarer med syv strenger og oppover. Svært ofte, gjerne aller mest, bruker de åttestrengs gitarer, hvor det er to mørkere strenger, vanligvis tilsvarer dette tonene H og F#, men siden Meshuggah alltid har stemt ned et halvt trinn i sine instrumenter så fortsatte de med det når de fikk 8-strengersgitarer. Derfor er de to mørkeste stemt A# of F. Bassgitaren har kun 5 strenger, hvilket fører til at gitarene ligger i samme register som bassen, noe som gjør at bassen knapt høres. Subsjangeren djent er for øvrig inspirert av Meshuggah.

Lenker:
Facebook
Hjemmeside

Om Ulf Backstrøm (4228 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*