Newsfeed

Japansk livsvisdom!

Da Zai er en progduo som kommer fra Curitiba som er hovedstad og en kommune i delstaten Paraná i sørregionen av Brasil. Byen regnes som et viktig økonomisk og kulturelt senter i det sørlige Brasil og er også kjent for gode reguleringsplaner for kollektivtrafikk. Bandet Da Zai er en duo som består av Andras Jucksch og Tatsuro Murakami. Duoen er inspirert av band som King Crimson, Anekdoten, Os Mutantes, Gentle Giant, Maudlin Of the Well, Änglagård, Steven Wilson og Opeth. Musikken Da Zai leverer er prog som er godt stenket i psykedeliske artefakter. For en tid tilbake slapp duoen sin debut «Shogyoumujou» som oversatt fra japansk til norsk visstnok skal bety noe sånt som, «Forgjengelighet Av Verdslige Ting»! Det japanske element i Da Zai universet kommer fra Tatsuro Murakami som er en utvandret japaner som av en eller annen årsak havnet i Brasil!

Vi vestlige mennesker har nok et og annet å lære av Japansk livsvisdom! En forenklet essens av den japanske kulturen eller filosofien er at vi ikke skal bekymre oss for mye om noe. Vestlig kultur har en tendens til å innprente oss med bekymringer om fremtiden. I japansk og generelt i asiatiske kulturer er folk flest ikke så opptatt av fremtiden og fokusere mer på nåtid og nær fremtid. De har et forbigående syn på livet generelt og føler seg ofte friere og mer bekymringsløse, og fokuserer på gode menneskelige relasjoner mer enn å eie ting.

Da Zai betyr så vidt jeg kan skjønne oversatt fra japansk, it-varer og som nevnt spiller de prog som har psykedeliske artefakter uten at det noen gang blir så veldig sært og forskrudd. Duen har mange frodige ideer og stunts, og en rikholdig sonisk palett, og det er en melodisk musikk med god struktur. Skiva åpner for med «Yozo`s Burden» med mellotron i god Anekdoten stil, før temposkiftene kicker inn og gitarer og trommer samhandler forbilledlig. Det er en åpningslåt som viser et band som har sin egen vri på musikken, og hvor det uventede er det ventede!

«Særpreg og kløkt»

Deretter kommer den dirrende psykedeliske låten «No Longe Human» med dissonante gitarer. Låten viser også hvor bra duoen sine stemmer utfyller hverandre med Jucksch sin baryton i front, og Murukami sin lysere stemme i bakgrunnen. Den vokalduoen finnes på hele skiva og gir den merverdi. Skiva viser så definitivt et band som kan være verdt å sjekke opp for de som søker musikk med særpreg og kløkt. På «Domes» er Da Zai på sitt mest tyngste og har stemningsfulle keyboards før det blir en høylytt ballade. Den lengste låten på skiva «Elegy For Kyoko» har det meste et proghead kan ønske seg. Akustisk gitar passasjer, smektende keyboards, deilig mellotron, trompet, elektrisk piano og låten er strålende arrangert. Siste låten «Yosomono» som betyr outsider oversatt til norsk, er den låten hvor Da Zai har noe fellestrekk med tidlige King Crimson. Bruken av akustisk jazzdrenert gitar løfter låten ytterlige.

Lenke:
Facebook
Bandcamp

About Ulf Backstrøm (7226 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*