Newsfeed

Shining/Intronaut: In Concert

Foto: Boris Danielsen

I dag stiller et av mine favorittband på den progressive sludgemetalscenen, Intronaut, som forband sammen med Obsidian Kingdom til norske Shining,

Første band som skal varme opp publikum er spanske Obsidian Kingdom, som er en gruppe jeg ikke kan si at jeg hørt på før, men som jeg tror jeg i det minste har hørt om. Musikken de spiller, er i likhet med Intronaut, progressiv, atmosfærisk sludgemetal, og de har holdt det gående i elleve år med fire album og en ep bak seg. De har tatt med seg mye lyseffekter på scenen for å sprite opp opptredenen sin, til stor frustrasjon til fotografene som knapt er stand til å ta noen bilder av dem. Til å ha å over ti års erfaring, virker dette veldig uerfarent.

Da de starter med å spille settet sitt, kjenner jeg det rister godt i ørehårene mine, som er en god indikasjon på at de har på alt for høy lyd. De reduserer dette noe gjennom konserten, men ikke nok, noe som ødelegger mye av førsteinntrykket mitt. Musikken deres starter tungt og seigt, med en partier som inneholder støyelementer som skal fungerer som stemningskapende, men det er heller en intetsigende atmosfære, uten at jeg merker at de har en konseptuell idè bak disse elementene.

obsidiankingdom11

Jeg syns bandet hever seg utover konserten, og lydbildet deres blir mer interessant, hvor du har lange gitartoner over keyboard, bass og trommer, med en vokalist som har en noe monoton grov ren stemme, men drar til med noe growling enkelte steder. De drar inn forskjellige sjangre i mixen sin, hvor noe fungerer, mens andre deler passer mindre godt. Alt i alt holder de en helt ok konsert, men de pirrer mine musikalske sanser bare litt med sceneopptredenen sin i kveld.

Det bandet jeg kom hit for å se, er amerikanske Intronaut, som jeg har fulgt siden de ga ut fullengderdebuten sin, «Prehistoricism», i 2008. Jeg har med andre ord ventet i åresvis på at bandet skulle dukke opp på en Osloscene, og i etterkant av konserten, i samtale med bassist Joe Lester får jeg vite at, jo de har vært her før, som forband til Ghost Brigade tilbake i 2011. Synd jeg ikke fikk med meg den. Deres siste utgivelse, «The Last Direction of Things», kom i november i fjor, og var et album jeg syntes var med tilgjengelig enn det de hadde gitt ut tidligere, og ga det 4 av 5 stjerner.

intronaut12

I likhet med første band, spiller også disse på en mørk scene gjennom store deler av konserten, med en obskur video som spilles i bakgrunnen.  De går hardt ut fra første sang, og spiller to, tre sanger fra siste album. De har langt bedre, og klarere lyd enn Obsidian Kingdom, men lyden blir veldig tett enkelte partier, og den ene av de to gitaristers vokalvolum drukner i musikken gjennom storparten av settet deres. Musikkene er rytmisk utfordrende, hvor de bytter takter over en lav sko, med mange instrumentale deler som gjerne blir spilt med enkel, men melodiøs og effektfull tapping på gitar. Musikken deres kan kanskje best beskrives som «stygghet» i kombinasjon med «skjønnhet». Jeg syns Intronaut gjøre en veldig god konsert, minus litt småplukk her og der, og håper at jeg får med meg neste konsert de holder i Oslo.

Hovedband i dag er Shining, som jeg sist dekket som forband for Devin Townsend under hans forrige norgesbesøk. Da var jeg lite imponert av det jeg hørte, og i dag har jeg bestemt meg for å ikke fokusere så mye på selve musikken, som hvis man stripper vekk alle fuzzelementer og den grove vokalen til vokalist Jørgen Munkeby, sitter man igjen med rock n roll, enkelt og greit, og er ikke en musikkform som jeg synes er veldig interessant. I tillegg blander de inn elementer fra hard rock, punk og pop i lydbildet sitt. Jeg kan se for meg gulvet foran scenen på John Dee være fylt opp av swingdansende fans.

Det bandet derimot er gode på er tilstedeværelsen på scenen, og å hause opp publikum. Med andre ord gjør de en veldig god konsert rent visuelt, men musikkmessig ser jeg ikke helt relevansen med de andre bandene som har spilt i kveld.

Lenker:
Intronaut
Shining
Obsidian Kindom

About Jon Skjeseth (571 Articles)
Proghead from Oslo, who writes mostly about progressive rock/metal, though may write about other rock and metal sub-genres, as well as electronic music, underground hip hop/rap, contemporary music, different kinds of jazz, folk, or anything I find interesting.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*