Newsfeed

Skuffelsen Telefon Tel Aviv

Foto: Øivind Svendsen

Jeg blir litt spak når jeg ser at min gamle glitchelektronika favorittduo kommer til Norge for første gang, som forband til tyske Moderat, og setter meg straks opp på liste for å dekke de.

Å kalle Telefon Tel Aviv en duo blir feil, siden det i dag bare er èn person som står bak spakene. Tilbake i 2001 da de var en duo, bestående av Joshua Eustis og Charles Cooper, som gikk bort i 2009, ga de ut debuten sin «Fahrenheit Fair Enough» som skapte litt røre i glitchdelen av elektronikaen. I en sjanger der Aphex Twin regjerte med sin kalde, industrielle og abstrakte musikk, og sitt kommersielle gjennombrudd med skiva «Drukqs», kunne Telefon Tel Aviv ses på som den mer naturlige og varme «fetteren» til Aphex Twin.

Også oppfølgerskiva «Map of What is Effortlesss» fra 2004 holdt den samme høye kvaliteten, men etter denne skiva gikk jeg vekk fra mye elektronisk musikk for å utforske progressiv metal og gjenoppdage min forkjærlighet for progressiv rock. Den siste «ordentlige skiva» var «Immolate Yourself» fra 2009, og Eustis har kun gitt ut remixes etter dette, og har vært med på forskjellige kompilasjoner.

Gjennom hele settet til Eustis, vises han som en kontur mot en lyskaster plassert bak ham. Musikken bygges sakte opp, men allerede tidlig i konserten begynner det å skurre for meg. Musikken tar aldri av, den bare flyter ut i intet. Om det er noe glitch her, så er det kun noe pirk her og der. Det det er, er typisk chill elektronika uten noen særlige særegenheter. Ja, jeg hører hva Eustis bidro med da Telefon Tel Aviv var en duo, men musikken i dag er kun en skygge av hva den var.

For meg er gjensynet med Telefon Tel Aviv en gedigen skuffelse, og det er trist å se hvor anonym og kjedelig musikken er blitt. Jeg håper at hovedband i dag, Moderat, kan utfordre hjernecellene mine litt mer enn det som var tilfellet med Eustis.

Trioen startet i 2002, og ga ut debut ep’en «Auf Kosten der Gesundheit» året etter. Så ble det stille fram til 2009, da de slapp den selvtitulerte fullengderen «Moderat». Deres tredje utgivelse, «III», kom i april i år, og Sentrum Scene i dag er stappet av danseglade mennesker. Musikken deres er delt i to deler, på den ene siden har du vokaldelene, som ligger innen pop, indietronica og en dæsj new wave, hvor vokalist har en veldig teknikkløs monoton stemme, mens på den andre siden finner du de dansbare delene, som tar mye av influensene sine fra ebm, trance og old school jungle, med en feit bass som får alt av inventar på Sentrum Scene til å dirre kraftig. I tillegg er det også en del minimalistisk tekno å spore.

For fotograf Øivind blir sceneopptredenen deres noe stillestående, der de står stille bak sine keyboards og en vokalist som ikke gjør mye ut av seg. De bruker derimot mye lys og lasere, og har en grafisk video kjørende i bakgrunnen. Musikken deres blir for enkel for min smak, men publikum ser ut til å storkose seg til det som spilles. Min konsertopplevelse i kveld er det skuffelsen Telefon Tel Aviv som står for, mens Moderat gjør en helt grei konsert, selv om de musikkmessig ikke er interessante nok for videre utforskning fra min side.

Lenker:
Moderat
Telefon Tel Aviv

Om Jon Skjeseth (570 Artikler)
Proghead from Oslo, who writes mostly about progressive rock/metal, though may write about other rock and metal sub-genres, as well as electronic music, underground hip hop/rap, contemporary music, different kinds of jazz, folk, or anything I find interesting.

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*