Newsfeed

Fra Kalaallit Nunat!

Grønland er verdens største øy, og navnet er nok også basert på verdens mest bråkjekke og noe misvisende markedsføringstriks for hundrede av år siden! Årsaken er at å kalle ei øy som nesten utelukkende er dekkende av is for Grønland, det er mer enn bare litt misvisende. Rent geografisk tilhører Grønland det amerikanske kontinent, men politisk så tilhører kjempeøya Europa. Inuittene som er det dominerende folkeslaget på Grønland kaller landet sitt Kalaallit Nunaat. Inuit er for øvrig grønlandsk for menneskene, og entallsformen er inuk. Rent musikalsk så har jeg aldri fått med meg at det produseres musikk på Grønland, helt til bandet Liima Inui plutselig «bippet» på min metaforiske musikkradar. En radar som ble aktivisert ved slippet av kvintett sin nyeste skive «Inri», som nylig ble sluppet. Det hele startet for øvrig tilbake i året 1995, og det var Georg «Kiiu» Olsen som var (og er) maestro og anfører for Liima Unui. Bandnavnet fant «Kiiu» opp på ferga til Sisimut og innspillingen av debuten, «Shaman». Liima Inui står for People Of Liima. «Kiiu» spurte en venn om han likte bandnavnet, og da denne sa at han synes det hørtes grusomt ut, så var aldri «Kiiu» i tvil! Bandnavnet måtte bare være Liima Inui, og slikt er noe jeg liker!

Årene gikk og neste skive «Pluto» kom i 2007, og denne gang trådte «Kiiiu» tilbake og lot Randi Broberg ta seg av hovedvokalen, og hele bandet var nytt med unntak av sjefen selv. To år senere var Grønland i ferd med å få selvstyre, og i den anledning kom skiva med det passende navnet «Republic» ut! Naturlig og fornuftig nok så var den skiva rimelig politisk, og tok blant annet for seg det Dansk/Grønlandske forholdet og ikke minst historien de deler! Vi spoler så frem til i fjor, og Liima Inui har totalt nye besetning med unntak av maestro «Kiiu» som spiller bass. Musikerne er hentet fra hardrock og metall og er Hans Peter Anthonsen på gitarer, Jens Jørgen Anthonsen på gitarer, Kristian Ole Broberg på gitarer og Paaliit Mølgaard som vokalist.

Fordi det er langt mellom anstendige trommeslager så besettes denne posten av programmerte trommer. Skiva som døpes «Inri» spilles inn helt nord på Grønland i Holy Tone, og miksing og mastring står Hans Petter Antonsen og «Kiiu» for. «Inri» er et historisk verk da det er den første progskiva som noenesinner kommer fra Grønland. Det synges på morsmålet, men planen er at på neste utgivelse skal det synges på engelsk. Paaliit Mølgaard forteller at Internett er mer enn rimelig kostbart på Grønland, og derfor er bandet sin Youtube side en tanke kjedelig. Det planlegger bandet å forandre på, og en frisk og freidig video er under konstruksjon! Et smil er mer enn under konstruksjon hos meg da jeg virkelig liker og er storlig fornøyd med at prog nå også er kommet til Grønland!

Lenke:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7417 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*