Newsfeed

La Monte Young: Nærstudie i ufrivillig kultivering til minimalisme

Foto: Ultimafestivalen 2016 / Andreas Turau

Denne lørdagen er det klart for den første konserten jeg har sett frem til under Ultima. Andre satsen av den amerikanske komponisten og minimalistens La Monte Youngs verk «The Four Dreams of China» blir framført i Kulturkirken Jakob av brassensemblet The Theatre of Eternal Music Brass Ensemble.

Ensemblet består av åtte trompetister ledet av Ben Neill og Marco Blaauw, og de er plassert sittende oppå hvite bokser med to i hvert hjørne. Idet fotograf Øivind og jeg ankommer kirken, får vi vite at det er fotoforbud, men med to billetter i hende, kommer vi begge inn. Jeg skjønner etterhvert som konserten skrider frem, at jeg burde informert fotografen min mer om hvilken type musikk og hvordan type konsert vi skal på.

Med publikum plassert midt i rommet, med to ganger fem rader stoler plassert mot hverandre, og et ønske fra arrangørene om total stillhet så lenge konserten varer, som er nærmere timen, blir dette en tålmodighetsprøve for fotografen. Musikken kan best beskrives som vind som beveger seg fram og tilbake i rommet, gjennom èn tone. Den absolutt beste metoden på å ta inn over seg det som spilles er å sitte meditativt med lukkede øyne, og følge bevegelsene av tonene mens de beveger seg som vannkrusninger gjennom rommet, og bøyer av når de treffer steinveggene.

lamonteyoung2

Men å gjøre dette i tre kvarter til timen, tar på, selv for de mest tålmodige i rommet, og det blir mye bevegelse i stolene som tiden skrider fram, ikke minst fra fotografen min, som knapt vet hvor han skal gjøre seg. Musikken er tydeligvis ikke noe han setter særlig pris på, og å komme seg ut med bråkete fotoutstyr er ikke en mulighet, så da må jeg heller bevitne han lide seg gjennom konserten.

For de som ikke er kjent med minimalisme, handler det først og fremst å vekke følelser og scenarioer med så lite instrumental effekt som mulig. Og i den beskrivelsen fungerer dette verket perfekt, der den transporterer lytteren til lydlige daler og bleke vidder. Selv om det var en i øyeblikket grufull opplevelse for fotograf Øivind, håper jeg at den kan synke inn med tid, og han får en verdsettelse også for denne type musikk senere i livet.

Lenker:
Ultima
Om Ensemblet
Om La Monte Young

About Jon Skjeseth (571 Articles)
Proghead from Oslo, who writes mostly about progressive rock/metal, though may write about other rock and metal sub-genres, as well as electronic music, underground hip hop/rap, contemporary music, different kinds of jazz, folk, or anything I find interesting.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*