Newsfeed

Ikke noe klabb og babb!

Når et band kommer til skive nummer 17 så mer enn indikerer det at de har holdt på en stund. Amerikanske Glass Hammer har snart 25 års jubileum, og har nylig sluppet skiva «Valkyrie» som altså er nummer 17 i porteføljen. Det er den polske kunstneren Michał «Xaay» Loranc som har stått for coverkunst, band logo og layout på skiva. Innspilling, miksing og mastering har anerkjente Sound Resources i Chattanooga i Tennessee stått for. Som så ofte før i Glass Hammer konteksten er det herrene Steve Babb og Fred Schendel som har snekret låtene. Phil Babb har alene stått for lyrikken, og det er selvsagt nærliggende for en som liker ordspill å si at det ikke ble noe «klabb og babb»! Vokalt så har Glass Hammer til tider hatt en vokal som i mine ører ikke alltid har vært egent til å glede. Den oppgaven tar Susie Bogdanowicz seg av med glans på Valkyrie og det er tredje skiva hun gjør det. Susie sin vokal har vært et svært viktig bidrag til at kvintetten leverer varene!

Amerikanerne har alltid vært et band som gjerne kan beskrives som ujevne, og de har da også tidvis kommet opp med musikk som var i beste fall medioker. Heldigvis så har det kommet enkelte verk med ujevne mellomrom som virkelig har vært fylt med bra musikk. Årets skive er noe av det mest inspirerte og vellykkede Glass Hammer har levert. Det er det også rimelig stor enighet om blant progelskerne verden rundt. Samme enighet var det ikke om debut skiva «Journey Of The Dunadan» fra 1993. Likevel så fikk Babb og Schendel såpass mange positive tilbakemeldinger at de ble overbevist om at prosjekt Glass Hammer hadde livets rett. Debutskiva var forøvrig rent lyrisk sett basert på trilogien til ikke helt ukjente J.R.R. Tolkien.

Det har vært innom mange musikere i Glass Hammer universet, men Babb Og Schedel har alltid vært der, og er følgelig kjernen i bandet. Musikalsk så lener amerikanerne seg på 70 tallets symfoniske prog, og diverse tangentinstrumenter er ofte sentralt i lydbildet. Ofte er Hammond orgelet i god Emerson, Lake & Palmer tradisjon det foretrukne «brettet». Kvintetten er inspirert av Yes, ELP, og Genesis, men også i noe mindre grad av Camel. På tross av disse influensene så har Glass Hammer så definitivt sin egen gjenkjennelig sound som mange aldri får nok av.  Lyrisk er det forfattere som C.S. Lewis, J.R.R. Tolkien og John Krakauer som står høyt i kurs. I tillegg er Babb ganske så glad i Viktoriansk- og middelalder poesis som han tonsetter på Glass Hammer sine skiver.

Lenker:
Facebook
Hjemmeside

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*