Newsfeed

Doommetal på Blå

Foto: Pål Bellis

På Blå i kveld står de amerikanske metallpionerene i Pentagram klare for å spille heavy metal og doom metalen de har holdt på med helt siden 1970-tallet, og med seg har de svenske Order of Israfel.

Svenske Order of Israfel spiller først, og fyller klubben med en skarp og klar lyd av doommetal. Bandet har holdt på siden 2012 og gitt ut to album med to års mellomrom, «Wisdom» i 2014 og «Red Robes» i år, på Napalm Records. Bandet er situert i Gøteborg er veldig samkjørte, har strålende tonalitet og er en fryd å høre på.

Låtskriveren og gitaristen deres Tom Sutton står også for vokalen. Dette er ikke hovedjobben hans, og det anes at det ikke er hans ekspertise. Ifølge noen kilder på internett endte han opp å synge for bandet, fordi han gjorde det på demoene, og de holdt auditions for vokalister uten noen særlig suksess. Han gjør likevel en grei jobb uten noen nevneverdige feil, men en spesialist hadde likevel vært å foretrekke. Ellers har jeg ingen pekepinner på hans gitarspill eller resten av bandets evner på deres instrumenter for den saks skyld. Det fungerer likevel greit slik musikken deres er satt sammen. For den som er fan av doommetal, eller generelt bare metal som tar seg god tid, er nøye med melodiene sine, spiller knirkefritt og med sprø lyd er dette en opplevelse å anbefale.

De amerikanske metalpionerene Pentagram fra Virginia i USA, spiller både doom metal og heavy metal med dypere røtter i fortiden, og i ett enda lavere tempo. For en som ikke er så vant med doom er dette vanskelig å venne seg til, og jeg merker at jeg blir utålmodig. Jeg er ingen stor kjenner av metal før min egen tidsalder, og legger ikke skylden for min opplevelse på et band som har holdt på siden 1971, og som objektivt sett har vært produktive produsenter og hatt veldig god suksess. De har gitt ut hele seksten album siden de begynte, med omtrent ett album hvert tredje år.

Jeg hører at de er veteraner, men de er kanskje blitt litt slitne med åra, muligens er det også en forskjellig måte å opptre på hvis man har røtter i eldre metall. 62-årige vokalist Bobby Liebling er den eneste av bandets opprinnelige medlemmer som fortsatt holder på. Stemmen hans høres ut til å ha blitt noe svakere med årene, som er forståelig. Ellers merker jeg at han vet hva han driver med og bruker stemmen sin klokt. Han prøver å få lydfolka til å sette opp lyden i ørene men det tar to sanger før det ser ut til å være på plass. Bandet samarbeider godt, og gitaristene og trommisen ser ut til å ha stålkontroll. Er du allerede fan av metal fra 70-tallet og noe oppover, spesielt heavy metall og doom metall er nok dette noe du har gledet deg til, og ikke burde ha gått glipp av. Bandet gir en god opplevelse og er klart trygge på scenen.

Lenker:
Pentagram
Order of Israfel

About Jon Skjeseth (571 Articles)
Proghead from Oslo, who writes mostly about progressive rock/metal, though may write about other rock and metal sub-genres, as well as electronic music, underground hip hop/rap, contemporary music, different kinds of jazz, folk, or anything I find interesting.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*