Newsfeed

Death Breath: Tidlig retro-death metal

Death Breath - Stinking up the Night

Det har vært tonnevis av nye band de siste årene som prøver å gjenskape den onde og skitne svenske old school death metalsounden fra starten av 90-tallet. Det er umulig å si hvor og når denne trenden virkelig startet, men det er ingen tvil for meg at Stinking up the Night fra 2006 var albumet som var med på å gjøre folk oppmerksomme på at old school death metal var på vei tilbake.

De fleste bandene i denne stilen prøver å gjenskape debutalbumet til Entombed, så det er passende at Nicke Andersson, som spilte trommer på det albumet og fremdeles er med i Entombed er trommis på dette albumet. Han står også for mesteparten av vokalen og har den hese råtne stemmen som ligger et sted mellom growling og hese rop fra en vandød som klorer seg opp ut av graven. Den andre veteranen er gitarist Robert Pehrsson, som er mest kjent fra Runemagick og Deathwitch. Magnus Hedquist er står for bassen, og har kun spilt på dette albumet og EP-en som kom ut før. Musikken er som forventet tøff og dritstygg death metal slik den skal være.

Hvis jeg skal sammenligne Death Breath med et band, så er det ikke et av de klassiske svenske bandene, men med de amerikanske legendene Autopsy. Autopsy er kanskje det bandet som hadde mest innflytelse på den svenske scenen på slutten av 80-tallet og tidlig 90-tallet. Hvis du har CD-utgaven av det første albumet til Autopsy, så har du sikkert hørt de gamle demolåtene som er inkludert som bonusspor. Stinking up the Night gjenskaper mye av den sounden og stemmingen som er på Autopsy sine gamle demotaper. Det er den virkelig groteske, voldelige følelsen av død og skrekk. Riffene og trommene har den samme følelsen av primitiv punk rock og ekstra skitten thrash metal. Det er ingenting fancy eller unødig teknisk med musikken, bare den rene følelsen som tidlig death metal hadde.

Jeg ser for meg at noen som aldri har hørt tidlig death metal vil synes at det ikke høres ut som death metal i det hele tatt fordi det ikke er blast beats, dyp growling eller masse tekniske riff. Det høres kanskje mer ut som skitten punk rock enn death metal hvis man følger den moderne overprodusert idéen av hva death metal skal være, men for meg er dette en mer ren death metal sound. Det er nok band i disse dager som spiller skikkelig death metal, men Death Breath sto litt ut da de gav ut dette albumet. Det var veldig få nye band som i det hele tatt gikk inn for å være old school, og jeg tror Death Breath fortjener litt av æren for at det er betydelig flere nye old school band i dag.

Lenker:
Facebook
Bandcamp

About Erik Helgesen (234 Articles)
Jeg er ikke her for å skrive profesjonelle anmeldelser. Jeg skriver først og fremst anbefalinger for band og utgivelser som jeg liker. Derfor vil alle mine anmeldelser være positive og ofte om ting som har vært ute en del år. Jeg liker å ta meg tid til å lytte på album flere ganger før jeg har meninger om dem, og i løpet av de gjennomlytningene, så har de som oftest vokst på meg.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*