Newsfeed

Jimmy Page fyller år.

De fleste er vel enige om at Jimmy Page er en stor gitarist? Uansett så fyller han år i dag, men det er ikke noe rundt tall. 73 år er den tidligere gitaristen i Yardbirds og Led Zeppelin. I tillegg så har Page hatt en rekke samarbeidsprosjekter med utallige andre artister. Allerede 12 år gammel så fant Page frem til gitaren og ble raskt en gitarist av format, og ble en av London sine mest etterspurte studiomusikere. Hans gitarspill som ganske ung musiker kan høres på skiver av datiden storheter som Herman`s Hermit, Nico, Kinks, Who, Tom Jones og mange flere.  Etter en tid så var ikke tilværelsen som studiomusiker nok for den ambisiøse Jimmy Page. Når så tilbudet om å bli med i Yardbirds kom, så var han ikke sen om å si et rungende ja. 

Yardbirds var for øvrig et av de første bluesrockbandene, og ikke helt ukjente Eric Clapton hadde vært medlem her tidligere. I Yardbirds måtte Page finne seg i å spille bass fordi Jeff Beck var gitarist der. Etter hvert så innså musikerne i Yardbirds at det var et sløseri at Page ikke spilte gitar, og følgelig ble det to gitarister i bandet.I 1968 ble Yardbirds oppløst, og Page syslet med tanken om New Yardbirds, og det uten Beck som allerede hadde forlatt bandet. Et av problemene var å finne en habil vokalist. Steve Winwood fra Traffic takket  nei, og det samme gjorde Steve Marriott fra Small Faces. Sensommeren i 1968 kom det et tips om en ung vokalist fra Birmingham, Robert Plant! Plant og Page fant til de grader tonen sammen! Plant anbefalt så sin venn John Bonham som trommeslager. Sistemann i det nye bandet ble bassisten John Paul Jones som Page kjente fra sin tid som studiomusiker. New Yardbirds reiste på turne og avsluttet Yardbirds sin avbrutte turne.

«Bakkekontakt»

Den turneen ble en knallsuksess, og det nye bandnavnet ble Led Zeppelin. Det navnet kom som en følge av en slengbemerkning fra trommeslageren i The Who, Keith Moon! Moon spådde at Page sitt nye band kom til å gå i bakken som et luftskip (Zeppeliner) lagd av bly (lead). Led Zeppelin musikerne dro etter turneen i studio for å spille inn sin første skive. På tross av Moon sine spådommer oppnådde Led Zeppelin av å nok være det førende bandet i verden på begynnelsen av 70 tallet. Låter som for eksempel «Whole Lotta Love», «Immigrant Song»,  «Dazed And Confused» og  «Stairway To Heaven » samt mange flere vil nok alltid være tidløse låter?! I 1980 ble Led Zeppelin oppløst da John Bonham døde.

Lenke:
Facebook
Hjemmeside

About Ulf Backstrøm (7413 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*