Newsfeed

Musikken sitt mangfolk.

Jeg synes alltid det er interessant å vite hvor bandnavn kommer fra, og om det ikke er mulig å finne ut med vanlig «research», så spør jeg musikerne. Det engelske bandet Shay Tal har tatt navnet sitt fra science-fiction trilogien Hellicona av Brian Aldiss. I den første boken i triologien er Shay Tal en prest av høy rang, og forfatter Aldiss er en science-fiction pioner. Han er også sterkt påvirket av ikonet H.G.Wells og Aldiss er visepresident i det internasjonale H.G.Wells samfunnet. Shay Tal har nylig sluppet skiva «From The Ice To The Sand» som er bandet sitt tredje album. Debutskiva het «Dreamers And Stalkers», og oppfølgeren «Tambourina». I tillegg så har bandet EP-en «Bring In All The Horses». «From The Ice To The Sand» er ei eventyrlysten og fargerik skive, og dramaturgien bobler ofte friskt. Musikken er bredspektret og det utforskes en masse stilarter, og skiva lener seg på sterke melodier og sterke visuelle bilder.

«Papegøyer på vokalspor!»

Rent lyrisk så må en nok kjenne det engelske språk rimelig omgående for virkelig å få noe ut av tekstene. Ifølge Finn Shay Millar så ligger det mye omtanke bak tekstene og det er mange interessante refleksjoner han vil dele med lytterne. All musikken er innspilt i hjemmestudio, og da blir det ofte ikke perfekt og polert. Det udelt positive er at det da ofte det blir noe spontant og ekte. Det gjelder i høy grad for Shay Tal sin musikk, og det lekne og avslappede står godt til bandet sin musikk. Morsomme og uforutsette ting kan også skje når det spiles inn i et privat hjem. To papegøyer i naborommet finner det plutselig opportunt å skrike, og blir således med på et vokalspor. Et særdeles vanskelig trommespor blir slettet, og keyboards får sin dose av katte- og hundehår.

Hysterisk morsomt mye av dette synes jeg, og et kroneksempel på at ikke all musikk tilvirkes i sterile studioer og under strenge innspillingssregimer. Hos Shay Tal er det noe herlig avslappende og sjarmerende, og igjen så får vi se en variant av rytmisk musikk sitt fascinerende mangfold. Shay Tal er en duo består av tidligere nevnte Miller og Steve Sekrit og er hjemmehørende i Weardale i The North Pennines. Tim Jones hos Stone Premonitions har stått for mastering og den avsluttende produksjonen. Bandet har utallige kilder de henter inspirasjon fra som Beach Boys, Caravan, Pink Floyd, Genesis, Nick Cave, Beth Gibbon, diverse musikaler og filmmusikk og jazz, folk og klassisk musikk.

«Varm skive»

«From The Ice To The Sand” er ei varm skive med mange lekre detaljer, og ei skive som er ulik det meste jeg har hørt og det på en seng av psykedelisk folkprog. Finn Shay Miller er musikkkonservatorie utdannet i klarinett og piano, så den musikalske kompetansen er det ikke noe å si på. Han har også doktorgrad i kinesisk litteratur, og snakker kinesisk, fransk, spansk og noe russisk!

Om Ulf Backstrøm (6856 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*