Newsfeed

Motstrøms!

Georgia er ikke akkurat det landet jeg hadde inngående kjennskap til hvordan klimaet for rytmisk musikk var før jeg oppdaget bandet Orion. Uansett så slapp bandet Orion i februar skiva «Lunatic Asylum». Ei skive breddfull med elektronisk prog, og spilt inn av en kvartett av musikere fra Tbilisi. En talsperson fra Orion forteller at Georgia er et land hvor kunst ikke blir spesielt anerkjent, og spesielt uavhengig musikk har ikke akkurat støtte hos myndighetene. Slik sett så lever bandet Orion motstrøms. Lyrikken på skiva er ikke konseptuell, men visse temaer er tilbakevendende. Tekstene er en form for sosiale kommentarer om politikk og tanker om moderne kultur og georgisk kollektiv bevissthet. Det er tilnærmet umulig å livnære seg på å ha en stabil og ok inntekt ved å lage rytmisk musikk i Georgia pr. dato. Derfor er det åpenbart at Orion musikerne lager musikk fordi de virkelig brenner for å vise frem sin tapning av elektronisk prog for musikkelskere.

Orion er et ungt band med sine to års levetid, og navnet ble valgt fordi de ved oppstart utforsket psykedelisk spacerock. For å finansiere skiva var musikerne i Orion nødt til å spille coverlåter i diverse barer o.l. Ingen av musikerne ønsket å signere en label og således kunne kvartetten beholde sin uavhengighet. Tilvirkningen av «Lunatic Asylum» var et svært selvstendig arbeid, og med rikelig med eksperimentering og fri flyt av ideer og innspill. Slikt åpner jo opp for musikk med særpreg og egenart da de ytre påvirkninger er minimale og det kunstneriske er i fokus. Det ga også rom for å jobbe i musikernes sitt eget tempo uten å skjele til tidsfrister og kommersiell kvalitetskontroll. Kvartetten forsøkte likevel å lage ei skive  som brukte moderne metoder og ikke var særlig retropreget. Bandet har derfor hatt anledning til å finne sitt eget sound ved å fusjonere elektronisk musikk med prog instrumentering. Tilvirkningen av skiva tok 3 måneder med dedikert og hardt arbeid.

Jeg har foretatt en liten «research» på andre prog og prog relaterte band fra Georgia, og resultatet var dette, Angel Of Disease spiller teknisk/ekstrem progmetall, Laozi spiller elektronisk prog, The Shin spiller jazzrock/fusion, Sinatlis Tselitsadi spiller eklektisk prog og Stumari folkprog.

Når det gjelder metall band derimot så er lista mye lengre, metal from Georgia

Lenke:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7410 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*