Newsfeed

Mantraer og bønner fra Upanishadene!

Sanatana er et musikkprosjekt som startet opp i 2015, og som inspirert av Vedic ideologi og diverse steingamle kulturer er også en del av prosjektet. Bak bandnavnet Sanatana skjuler det seg den ukrainske musikeren Jurgis og hans kone pluss diverse venner som alle deler en felles fascinasjon for Vedic ideologien. Musikalsk er det en kledelig eksperimentell etno metall, og det kan lyttes til på bandet sin nye skive «Brahmavidya».

Musikken er drenert i autentisk instrumenter fra diverse gamle kulturer og det gir et særegent lydbilde. I tillegg så brukes det mantraer og bønner i sanskrit fra Upanishadene og andre vediske skrifter, og disse utføres av vediske prester. Slikt skaper en atmosfære og lyder fascinerende i mine ører. Musikerne følger de enkel åndelige verdiene angitt i vedic doktrinen, så de er tro mot konseptet. Her er det fokus på yoga, vegetarisme, sunn livsstil, sterk familie og harmoni med universet. Sanatana er mer enn musikk, og eksperimenter også i retning av andre sfærer som poesi, litteratur, kino, teater og kunst generelt sett.

«Universets grunnlov!»

I sin tid var Beatles opptatt av Maharishi bevegelsen som så vidt jeg kan skjønne det har linker til vedic ideologien. Beatles tok for øvrig etter en stund avstand fra Maharishi og skrev låten «Sexy Sady» i protest. Vedic er en del av hinduismen, og i alle fall Maharsishi sin variant av dette er omstridt. Hvorvidt Sanatana kommer inn under dette vet jeg rett og slett ikke! Maharsishi bevegelsen hevder selv de ikke representerer en religion, men har i amerikansk rett tapt på dette standpunktet. De hevder å ha funnet kildekoden til universet gjennom det de kaller «enhetsfeltet». Ideologien krever at mennesker skal leve etter det de kaller «Naturloven», som de også kaller universets grunnlov. Maharishi bevegelsen hevder denne grunnloven er overlegen menneskeskapte grunnlover!

Lenker:
Facebook
Hjemmeside

Om Ulf Backstrøm (6699 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

3 Kommentar på Mantraer og bønner fra Upanishadene!

  1. jeg må kommentere på denne litt…

  2. jeg må kommentere på denne litt…en gang til

  3. jeg må kommentere på denne litt…og igjen

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*