Newsfeed

Ralph Towners tåpelige hjerte.

Ralph Towner oppdaget jeg som tjueåring gjennom min facinasjon for musikken som kom ut på det tyske plateselskapet ECM, der norske jazzmusikere som Garbarek og Rypdal har tilbrakt musikklivene sine. Hans ANA album fra 1997 ble raskt en favoritt, der han la sjelfullhet bak hver eneste tone i det han spilte.

Towners karriere begynte i det akustiske jazzensemblet Oregon i 1970, der han var komponist, gitarist og keyboardist. Bandet er fortsatt aktive, og ga ut sin siste skive i 2012, og av de få musikerne som har vært innom bandet finner vi Trilok Gurtu som spilte sammen med Garbarek under Oslo jazzfestival i fjor.

Han er ofte å finne sammen med andre kjente musikere, og av mine favorittskiver er samarbeidet han gjorde med John Abercrombie på Sargasso Sea i mitt fødeår 1976 og albumet Five Years Later, hvor begge står som bautasteiner innen samtidsmusikk for to gitarister. På denne NRK-videoen fra 1975 finner vi en ung Jan Garbarek På Munch-museet der han er en del av Ralph Towner Quartet sammen med bassist Eberhard Weber og trommeslager Jon Christensen i forbindelse med utgivelsen Solitice samme året.

Han slapp ny skive i februar, åtte år etter Chiaroscuro kom ut, som han gjorde forrige sammen med den italienske trompetisten Paolo Fresu. En duo jeg hadde gleden av å oppleve live på Belleville, der norges antatt beste perkusjonist, Paolo Vinaccia fungerte som oppvarmingsartist med kun en skarptromme og seg selv som instrument.

My Foolish Heart som hans nye album er oppkalt etter, er en gammel jazzklassiker komponert av Victor Young med tekster av Ned Washington. Låtnavnet var både tittel og tittelmelodi til en film som kom ut i 1949, som handler om en ung kvinnes kval om livets tunge valg, og det var skuespilleren Martha Mears som først sang låta i rollen som en nattklubbssangerinne. Albumet består av tolv spor, og igjen får lytteren musikk som er ment til å smøre sjelen.

Lenker:
Hjemmeside

About Jon Skjeseth (571 Articles)
Proghead from Oslo, who writes mostly about progressive rock/metal, though may write about other rock and metal sub-genres, as well as electronic music, underground hip hop/rap, contemporary music, different kinds of jazz, folk, or anything I find interesting.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*