Newsfeed

Inspirasjon fra krautens «kilder»!

Når ei skive heter «Sehr Kosmich» «Ganz Progisch» så forteller det rimelig klart hva slags musikk det er. Nevnte skive er instrumental og de som spiller er fra eliten av norske musikere pluss den fantastiske svenske trommeslageren Mattias Olsson. Bare 17 år gammel ble Olsson med i det svenske kultbandet Änglagård. Navnet på bandet bak «Sehr Kosmich» «Ganz Progisch» er Weserbergland. Det er mange av musikerne fra White Willow som spiller på skiva, men også musikere fra kvalitetband som Jaga Jazzist, Wobbler og Henry Fool er med. Skiva slippes via den norske labelen Apollon Prog Records og kommer 26 mai.

Weserbergland er et opptil 527.8 meter høyt fjellområde på begge sider av elven Weser i Tyskland. Wersebergland er også det stedet hvor krautrockbandet Harmonia flyttet til da de laget sin pastorale progrock. Maestroen bak bandet Weserbergland er den svært dyktige musikeren Ketil Vestrum Einarsen. Han har alltid ønsket å lage krautrock inspirert musikk, men i de forskjellige musikkprosjektene hans så har det ikke passet inn. Derfor ble «kreasjonen» Weserbergland initiert for omsider å kunne utforske krautrock.

«Krauten har alltid vært der»

Einarsen har valgt sin egen tolkning av 70 tallets krautrock scene, og derfor er «Sehr Kosmich» «Ganz Progisch» blitt et uhyre interessant verk. Et verk som er meget velspilt, gjennomtenkt og med særpreg og egenart i bøtter og spann. «Krauten» har alltid vært en viktig del av Einarsen sitt liv. Far til en barndomsvenn har en massiv platesamling med masse variert rytmisk musikk. Her støtte Einarsen på proggen og var «frelst», og her ble han eksponert for Amon Düül 2 og øvrige krautrockband.

King Crimson, Jethro Tull, Genesis osv fikk Einarsen fort meget stor sans for, mens krauten tok noe lengre tid å få taket på. Under en interrail reise som 19 åring kom Einarsen over noen fantastiske platesjapper i München. Her ble det bunkret diverse krautrock, og da var veien kort inn til en rekke krautband. Band som har vært med Einarsen siden, band som for eksempel Tangerine Dream, Can, Harmonia osv.

«Faste våpendrager»

Ketil Vestrum Einarson er fløytist og en veteran innen norsk prog med 20 års fartstid fra White Willow. Han har også vært medlem av Jaga Jazzist, og har spilt på mer enn 50 skiver med band som blant annet Motorpsycho og Geir Lysnes Listening Ensemble. På «Sehr Kosmich» «Ganz Progisch» spiller Einarson fløyte, klarinett, gitarer, keyboards og han står bak programmeringen. I sannhet en multiinstrumentalist.

Einarson har for øvrig komponert musikken for 10 dokumentarserier på TV, men da sammen med sin faste våpendrager og medkomponist Lars Fredrik Frøislie (Wobbler, White Willow etc). Det er et fruktbart partnerskap og Einarsen har lært mye av både Frøislien og de øvrige folkene de har jobbet med. Men, etter noen år i det gamet så trengte Einarson å avreagere litt med noe som var langt mer kompromissløst, rett og slett. Derfor Weserbergland!

Planen med Weserbergland var aldri å lage hverken retro musikk eller det motsatte. Planen var å ta utgangspunkt i krautrocken. Og en av de tingene Einarson gjorde var å gå inn i krautens «kilder», som det psykedeliske uttrykk, klassisk musikk, studioeksperimentene til the Beatles, elektroakustisk kunstmusikk (stockhausen osv). I tillegg så var Einarsen i tilvirkningsprosessen hele tiden åpen for alt som har skjedd etter dette. Krautrock er også en sjanger som har et nært forhold til teknologi, så han omfavnet teknologi av helt moderne dato og har gått veldig hardt til verks i manipulasjonen av materialet. I tillegg så påvirket skriveprosessen på datamaskinen sluttproduktet, dette ville han ikke jobbe mot, men med!

«Fantastisk av Mattias Ohlsson»

Innspillingsprosessen var ganske lang, og etappevis. Einarsen skrev veldig mye mens det hele pågikk, gjerne fordi han sendte ting rundt til de andre musikerne. Mattias Olsson kan være litt av en «enfant terrible». Ohlsson fikk ham beskjed om å spille motorikk. Einarson fikk tilbake ting som ikke på noen måte var den klassiske motorikkbeaten, men som var en slags metamotorikk. Mattias Olsson tok muligens utgangspunkt i tanken bak motorikken? Eller han bare fulgte strømmen, uansett – Einarsen synes Ohlsson sine bidrag er fantastiske.

Einarson skrev og i stor grad arrangerte det meste av musikken, og produserte den. Men gitaristen Gaute Storsve, var med hele veien, som en slags sparringspartner. Han er ikke en progfan, noe Einarson synes var en stor fordel. Storsve, Ohlsson og Einarsen spiller på alle låtene.

Jacob Holm-Lupo har satt sitt tydelige preg på skiva, gjennom både spill og miks. Einarsen så i grunn veldig lite til ham, fordi han holdt meg bevisst litt unna, fordi han ville han skulle skape en balanse som Holm-Lupo likte. Og det gjorde han, og det gjorde Einarsen også. Da Holm-Lupo sendte den ferdige miksen til Einarsen var det bare to små detaljer på hele skiva som måtte forandres.

Coveret har en artig historie. Henning Lindahl er en bekjent av Mattias Ohlsson i Sverige. Einarson kom borti ham på grunn av at han gjorde coveret til Kaukasus, og det ga åpenbart mersmak! Einarson sendte ham noen halvferdige mikser og sa at han ønsket seg noe som kunne minne om et tysk ingeniørfirma eller et fotballag fra syttitallet. Han sa ikke noe mer! Einarson liker å finne folk han rett og slett bare har tillit til, som han slett ikke trenger eller ønsker å styre for mye. Spesielt når det er snakk om ting Einarson ikke kan noe om, som coverdesign. Ganske kort tid etterpå kom coveret tilbake. Lindahl hadde satt inn teksten, «Sehr Kosmisch – Ganz Progisch». Og sånn fikk plata navnet sitt, og det grelle oransje coveret.

«Nykraut»

Weserbergland er for lengst i gang med neste album. Det blir også «nykraut», og for tiden så hører Einarson mye på Throbbing Gristle og Scientist (en dubartist). Det er derfor ikke usannsynlig at neste album blir mer industrielt? Første sjanse til å se Weserbergland holde konsert er på Close To Rain Festival i Bergen den 3dje juni. På facebook siden til band oppgis Sauerkraut, Schweinhaxe og Krautrock som bandinteresser!

Lenke:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7209 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Musikk for Prog intereserte - Side 65

Leave a comment

Your email address will not be published.


*