Newsfeed

“Nymotens flamenco”.

At den katalanske hovedstaden Barcelona er kjent for sitt nattliv er viden kjent, og man har svært god mulighet til å overvære flamenco-konserter hvis man besøker byen. Herfra kommer Rosalía Vila med debutskiva si Los Ángeles, som skaper musikk i moderne flamenco, eller “nuevo flamenco”.

Siden begynnelsen av 1900-tallet har det foregått en intern kamp i flamenco-miljøet, hvor du på den ene siden har puristene, de som ønsker så lite innvirkning utenfra som mulig, og på den andre siden finner du de som er sterkt influert av denne stilen, men kan inkludere alt fra pop, jazz og rumba i musikken sin. I 1922 arrangerte en av mine favorittkomponister, Manuel de Falla, sammen med Federico García Lorca en sangkonkurranse hvor de prøvde å finne tilbake til essensen i flamenco.

Når det kommer til nuevo flamenco var det gitaristen Paco de Lucia som sammen med en håndfull andre musikere utviklet denne grenen på 70-tallet, hvor de dro inn inn blant annet rumba og rock inn i stilen sin. Rumba flamenco hadde allerede en en stor tilhengerskare, men med de Lucia som er en av Spanias største gitarister gjennom tidene, fikk artistene som begynte med denne musikkformen straks fans som ikke nødvendigvis hadde vist interesse for flamenco tidligere.

Nå har jeg alltid hatt en facinasjon for nuevo flamenco, selv om jeg ikke har absorbert de artistene som finnes i denne sjangeren så voldsomt som jeg for eksempel har gjort med prog metal/rock, men kan absolutt anbefale gruppa Ojos de Brujo som jeg hørte på i begynnelsen av 00-tallet med deres Bari-album, som kan beskrives som “ungdommelig” flamenco, med mange influenser du ikke nødvendigvis finner hos andre band i denne sjangeren.

Rosalía er en kvinne i tjue-årene som startet karrieren sin i 2013 da hun sang duett med Juan Gómez “Chicuelo” på den internasjonale filmfestivalen i Panama, og har gjort en del andre kunstneriske ting. Hun slapp den første singelen fra debuten sin i oktober, mens albumet hennes kom nå i feburar.

Lenker:
Facebook

About Jon Skjeseth (571 Articles)
Proghead from Oslo, who writes mostly about progressive rock/metal, though may write about other rock and metal sub-genres, as well as electronic music, underground hip hop/rap, contemporary music, different kinds of jazz, folk, or anything I find interesting.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*