Newsfeed

Kayak: Flyter fortsatt støtt og godt

Kayak - Seventeen

Det kan være bevist eller det kan være tilfeldig, men faktum er at InsideOutMusic nå har signert enda et veteranband! Det er smått legendariske Kayak med maestro Ton Scherpenzeel som frontperson. Nå er på ingen måte Kayak et band som er gått ut på dato selv om har holdt på helt siden 1972. Bandet er i dag en trio med to assosierte medlemmer til, men når de skal på scenen og fremføre sin til dels bombastiske musikk er det utallige musikere som rekrutteres. Den nye skiva heter Seventeen, og kommer tidlig på nyåret. 

Foruten omtalte Scherpenzeel består Kayak pr dato av gitaristen Bart Schwertmann og vokalist Marcel Singor. De kompletteres av de assosierte musikerne bassisten Kristoffer Gildenlöw ex. Pain Of Salavtion og trommeslager Collin Leijenaar kjent fra Neal Morse, Dave Bainbridge og Affector. Kayak fremstår derfor som et nesten nytt band, og med ny label i ryggen er jeg spent på hva som blir resultatet.

Ton Scherpenzeel er enste gjenværende musiker fra 1972, og den gang utviklet band sin egen tapning av symfonisk prog som hadde fokus på låtene og ikke soloer og lange instrumentale partier. Likevel så kom også Kayak opp med fengslende episke låter med masse dramaturgi og pompøsitet. Ofte ble nederlenderne den gang sammenliknet med sine landsmenn i Focus og engelske Yes. I 1977 ble det et stilskifte da bandet konverterte til å utforske crossoverprog. Det brakte bandet kommersiell suksess, men neppe kredibilitet hos progsamfunnet. I 1981 så gikk Kayak i opplag og alle musikerne gikk hver til sitt utenom Ton Scherpenzeel.

Kayak våknet av dvalen i 1999 med tre originalmedlemmer, og fant raskt tilbake til sine symfoniske progrøtter. Bandet fremstod som svært kreativt og det kom en rekke bra utgivelser helt til bandet ble rammet av en katastrofe! Multiinstrumentalisten Pim Koopman som var en meget kreativ kraft i bandet døde av hjertefeil midt under «Letters From Utopia» turneen. Likevel så klarte Kayak i de kommende årene å fullføre sin rock opera trilogi, Merlin, Nostradamus og Cleopatra.

Det er sannsynligvis mange som er spente på hva Kayak leverer av musikk tidlig til neste år på Seventeen? Her er for øvrig gitaristen Andy Latimer fra Camel med som gjesteartist.

Kayak, musikknyhter, Scherpenzeel, Bart Schwertmann, Marcel Singor, Kristoffer Gildenlöw, Collin Leijenaar, Pain Of Salvation, Affector, Neal Morse, Dave Bainbridge, Focus, Yes, Pim Koopman, Camel. Andy Latimer

Lenker:
Facebook
Hjemmeside

Lenke:FacebookTon Scherpenzeel

About Ulf Backstrøm (7413 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*