Newsfeed

Gentle Knife: Sterkt norskt progkollektiv

Gentle Knife – Clock Unwound

For vi som er mer enn normalt glad i prog er det nå gode tider hva gjelder kvalitets prog fra norske band. Det er neppe å overdrive at en ny gyllen bølge av prog feier over kongeriket Norge?! Et av disse er Kolbotn baserte Gentle Knife som debutert for to år siden med selvtitulert skive. I juni kom skive nummer to fra det 11 personer sterke norske progkollektivet. På Clock Unwound som den nye skiva heter kan vi høre et band som har tatt store steg i forhold til den virkelig bra debuten. Gentle Knife stoler mer på seg selv på Clock Unwood, og våger å dra inn spennende elementer fra for eksempel avvant garde, dissonante linjer og det hele lyder proft og fyndig og fokusert. Lydbildet er majestetisk og symfonisk uten å bli svulstig, og musikken er kledelig røff i kantene og hardrock utforskes tidvis.

Det er en rimelig kompleks musikk Gentle Knife byr på, men det er en melodisk teft som er tiltalende og musikken er utfordrende for lytteren på en god måte. Materialet er også fengende og riffene sitter meget bra, og selv om Gentle Knife består av 11 musikere så tumler de ikke i veien for hverandre. Tvert om så brukes så mange soniske muligheter til å skape variasjon og bredde i musikken og i sum så er dette triggende. Brian M. Talgo sysler i lydbildet med sine mellotroner og sampler med mer, og gjør det svært bra. I tillegg har han stått for den regelrett suverent supre coverkunsten.

Tittellåten er en låt som krever mye lytting for å få med alle detaljer og finesser. Låten er på over 15 minutter og er mørk og aggressiv og avløses av nydelige Fade Away som er nærmest pastoral i åpningen anført av tverrfløyte, akustisk gitar, neddempet fin vokal og mellotron. Sømløst og tiltalende blir låten etter hvert mer episk og svingende og det instrumentale er vel verdt å låne ørene til. Det er definitivt også Gentle Knife også. Å låne ørene til altså! Så godtfolk sjekk ut dette bandet og investerer en del tid i å lytte, og gjør dere opp en mening er mitt råd.

Lenker:
Facebook
Hjemmeside

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*