Newsfeed

Samplingen sin «far» er død!

Holger Czukay er død 79 år gammel. Egentlig het han Holger Schüring da han ble født 24 mars 1938 i Gdansk i Polen. Han var med å starte det tyske legendebandet Can. Czukay er kjent for å være en av de første som laget ambient musikk, og for å være en pioner innen sampling. I tillegg så utforsket Czukay verdensmusikk lenge før sjangeren en gang var oppfunnet. Under andre verdenskrig måtte familien til Czukay flykte, og han han fikk derfor ikke særlig skolegang. Han kom i lære på et verksted som reparerte radioer. Her ble han fascinert av lydkvaliteten på radiosendingene, og ble grundig kjent med elektronikk og teknikk. Han brukte da også til tider kortbølgeradio som et musikalsk element i musikken har kreerte.

Mellom 1953 og 1956 studerte Czukay musikk under legenden Karlheinz Stockhausen. Da han senere arbeidet som musikklærer.hadde da ikke noen interesse for rock da  Dette synet på rock forandret seg da en student spilte Beatles låten «I Am The Walrus», som er en psykedelisk drenert låt fra 1967 med en uvanlig musikalsk struktur og radiostøy. Dermed åpnet dette opp for at Czukay fikk sansen for eksperimentelle musikere som Frank Zappa og Velvet Underground.

I 1968 ble så Can etablert, og her spilte Czukay bass, og fungerte også som lydtekniker under album innspillingene til Can. Czukay var med på de ni første skivene til Can, før han i 1977 startet en solokarriere. Mange av de nevnte ni skivene er vel verdt å sjekke ut da det til dels er strålende og superbra musikk.

Som soloartist ble et av Czukay sine varemerker at han brukte radiolyder og bruk av sampling. Sampling var den gangen en stevsom jobb fordi det måtte kuttes og limes sammen lydbånd! Han spilte inn forskjellige lyder og lydklipp frå kortbølgeradioen sin og benyttet de i komposisjonene sine. Han brukte og radioen på konsertene, som et interaktivt musikalsk instrument, en komposisjonsmetodesom han døpte «radiomaling». Czukay sa en gang «Om du vil skape noe nytt, så bør du ikke tenke for langt unna en viss idé».

Czukay har samarbeidet med mange andre musikere, og vært med på en rekke album med andre artister. Blant annet Jah Wobble og David Sylvian som delte han sin interesse for å blande rock med eksperimentell innspillingsteknikk og samplingsteknikk. Zcukay har også samarbeidet med artister som U.N.K.L.E. , Brian Eno, Eurythmics og det tyske Neue Deutsche Welle bandet Trio.

Med Czukay sin død er en særdeles betydelig og kreativ musiker gått bort. Jeg vil tro at mange ikke kjenner til Holger Czukay, men musikken til Can og mye av hans soloplater er det nok mange som vil kunne like, og til og med spille om og om igjen med stor glede og musikalsk utbytte?! Det hører også med til historien at medgrunnlegger av Can, Jaki Liebezeit døde tidligere i år, og Liebezeit var også en betydelig musikalsk størrelse.

Lenke:
Hjemmeside

About Ulf Backstrøm (7129 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. David Sylvian & Holger Czukay: Spennende samarbeid - Permafrost.today

Leave a comment

Your email address will not be published.


*