Newsfeed

Grant Hart i Hüsker Dü er død

Grant Hart var en syngende trommeslager og døde i går 56 år gammel av leverkreft. Han het egentlig Grantzberg Vernon Hart. I 1979 dannet han sammen med gitarist og vokalist Bob Molud, og bassist Greg Norton hardcore punk bandet Hüsker Dü. Trioen forandret stil etter hvert og kom opp med en alternativ rock med Grant Hart sin high pitched vokal sentralt i soundet, og med Hart som hovedlåtskriver. Navnet Hüsker Dü vakte oppsikt i Norge p.g.a. NRK sitt musikkprogram for eldre Husker Du. Mellom 1983 og 1987 ga Hüsker Dü ut to dobbeltalbum, tre enkeltalbum og en EP som hos mange rock elskere nyter klassiker status!

Bandet regnes av mange som et av de viktigste for miksen av hardcore punk og melodiøs pop, som ble videreført av band som Pixies og nådde toppen av salgslistene via Nirvana i 1992. «Det vi gjorde var ikke noe nytt. Hüsker Dü gjorde det før oss», har Nirvana sin bassist Krist Novoselic tidligere uttalt, ifølge Chicago Tribune. Dave Grohl som var kollega av Novoselic i Nirvana og etterpå sjef i Foo Fighter har uttalt, «Uten Hüsker Dü, ingen Foo Fighter».

Bob Mould og Grant Hart hadde etter hvert et svært anstrengt forhold, og i 1987 var det slutt på Hüsker Dü. Årsaken var nevnte anstrengte forhold, Hart sine heroinproblemer og at manageren til bandet David Savoy begikk selvmord. Rent kommersielt hadde Bob Mould stor suksess med bandet Sugar i kjølvannet av Nirvana sitt gjennombrudd. Grant Hart ga ut en rekke plater som soloartist og med bandet Nova Mob, men fikk aldri kommersiell uttelling tross gode ord fra kritikerne.

Hart hadde et turbulent liv, og fikk i 1986 diagnose HIV, noe som viste seg å være feil. I 2011 brant huset hans ned, og hans kjære gitarer ble flammenes rov. Hart sine narkotikaproblemer er velkjente, og har fikk også økonomiske problemer etter hvert. I 2013 slapp han sin siste skive, og for et par måneder siden ble det stelt i stand en konsert i Minneapolis av vennene hans. Konserten var ment å skulle gi Hart sårt tiltrengte penger.

Etter å ha blitt hyllet av kolleger fremførte han selv et knippe sanger rimelig preget av redusert helsetilstand. Det var emosjonelt, og mange tårer falt, skrev en tilstedeværende blogger. Bob Mould hadde som tidligere nevnt et anstrengt forhold til Hart men har nå på Facebook hyllet sin tidligere kollega og medmusikant.

«Vi lagde fantastisk musikk sammen. Vi var (nesten) alltid enige om hvordan vårt kollektive arbeid skulle presenteres for verden. Når vi slåss om detaljene, var det fordi vi brydde oss. Bandet var livet vårt», skriver Mould. Han underslår ikke at forholdet deres var trøblete, også i etterkant av Hüsker Dü. Men avslutter slik: «God reise, Grant. Jeg savner deg. Vær hos englene».

Lenke:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6832 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*