Newsfeed

Motorpsycho: Ruver i musikklandskapet

Motorpsycho – The Tower

8 september var slippdatoen for det norske veteranbandet Motorpsycho sin nye skive. Navnet på skiva er The Tower, og det er passende for trioen sin musikk. Et tårn ruver som oftest i landskapet, og Motorpsycho ruver definitivt i det norske musikklandskapet. The Tower er et dobbeltalbum med en spilletid på over 85 minutter. Skivene er basert på Carl Frode Tillers teaterstykke «Begynnelser». Årets skiver er nummer 22 i kronologien, og dette er et band som ikke reproduserer musikken sin. Motorpsycho er på evig søken etter å utvikle seg, og å utforske ny musikalsk mark.

Ny er også trommeslageren i bandet, Tomas Järmyr og han gjør seg positivt bemerket. Bent Sæther og Hans Magnus «Snah» Ryan er så absolutt ikke nye da de har vært med siden starten i 1989. På tross av så lang fartstid er nevnte duo «sultne» og leverer alt annet enn musikalske klisjeer og rutinearbeid. Gledelig nok er årets skive kanskje den beste trioen har utgitt rent produksjonsmessig. Lydbildet til bandet lodder dypt, er dynamisk og rikholdig. Viljen til eksperimentering står skulder ved skulder med en popsensibilitet som vel fremkom første gang på albumet Let Them Eat Cake?

Bandet evner på den nye skiva å ha en idebrønn som er alt annet enn dehydrert. Faktisk er idebrønnen breddfull og det er mye snacks, lekre detaljer og nye uttrykksformer for de lytterne som investerer en del tid i å lytte til The Tower. På den 15 minutter lange A Pacific Sonata er Motorpsycho i et rolig modus, og popsensibiliteten er sentral. Betydelig mer tung og med nikk til Black Sabbath er låten A.S.F.E. som har et supert groove anført av tidligere nevnte Järmyr.

https://www.youtube.com/watch?v=8Rs_tKGAAVM

De som liker lange og deilige gitarsoloer bør lytte til Bartok Of The Univers, og den låten har også en del prog i støpen. Motorpsycho byr på en tverrfløytesolo på Every Dream Home, og de serverer varierte stemninger herunder en tidvis gåtefull stemning. I tillegg så er det varierte og ofte sneisne overganger og blytung og gjerne bøs riffing og det melodiske musikkaspekt bindes sammen på en naturlig og imponerende måte. Så langt er jeg imponert av The Tower, og jeg ser ingen åpenbar årsak til at jeg ikke skal fortsette med det når jeg får lyttet enda mer.

På debutskiva Lobotomizer fra 1991 og oppfølgeren Demon Box fra 1993 var Motorpsycho tungt påvirket av punk og grunge. Følgelig så har vi med et band å gjøre som har oppsøkt nye musikalske landskap, og som av enkelte nå defineres som eklektisk prog. Det er noe Wagners over proggen til trioen, og de evner å aldri lage noe likegyldig, men heller noe forfriskende som oftest. Bandet er gode på hooks av den fengende typen,  vakker og pastoral folkrock skaper variasjon og det er Motorpsycho svært gode på. En lett psykedelisk stemning blir aldri feil og fyldige teksturer gleder en musikkelsker.

Lenke:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*