Newsfeed

Tangerine Dream: 50 års jubileum!

Tangerine Dream – Quantum Gate

50 år er det mange mennesker som minst blir nå i 2017. 50 år som band er noe jeg knapt har hørt om før, men tyske Tangerine Dream er 50 år i år. Det feires med skiva Quantum Gate som har slippdato om åtte dager. Sensommeren 2014 begynte Edgar Froese, Thorsten Quaeschning, Ulrich Schnauss og Hoshiko Yamane å planlegge skiva. Ei skive som var ment å være starten på en ny fase for Tangerine Dream. Edgar Froese ville introdusere noen helt nye elementer i musikken. Han var inspirert av ideer fra andre felt enn musikk som kvantefysikk og filosofi og ville integrere disse i musikken til Tangerine Dream.

Tangerine Dream musikken skulle altså få en fornyelse fra de tradisjonelle kjennetegnene «sequencer» drevet electronica med et utall av stemninger og atmosfærer fra ambiente lydlandskaper til mer fyrige øyeblikk. Dette skulle ikke Edgar Froese få oppleve fordi han døde tidlig i 2015. Kona til Edgar Froese, Binca Froese-Acquaye som er visuell artist og manager til bandet ville likevel gjennomføre Quantum Gate og visjonen til Edgar Froese for skiva. Derfor jobbet de tre gjenlevende musikerne steinhardt i to år for å lage skiva slik at Froese sine høye krav ble innfridd. I tillegg så var det viktig at Tangerine Dream sine trofaste fans fikk kvalitetsmusikk.

Det er verdt å merke seg at komposisjonene på Quantum Gate ikke bare er basert på teoretiske konsepter og ideer Edgar Froese hadde skissert, men også på et stort antall faktiske musikalske skisser som han heldigvis allerede hadde forberedt i den første fasen av bandet sin reformeringsprosess. Derfor er Quantum Gate like mye en ny begynnelse, som det er et testament om Edgar Froese sin konstante og inspirerende kreativitet.

Tangerine Dream sin forløper het The Ones og ble startet opp av Edgar Froese i 1965. Etter diverse konserter hos Salvador Dali sitt hjem ble det navneskifte til Tangerine Dream i 1967. Første skiva het Electronic Meditation og var ved Froese,  Klaus Schulze og Conrad Schnitzler. Duoen ville deretter konsentrere seg om til den tiden å være ganske så radikale kosmiske synth atmosfærer. Neste skive var Alpha Centauri og den er i dag en kultskive med sin utforskning av den elektroniske verden. Uten vanlige beat og bare med orgelakkorder og noen manipulerte gitarlinjer og syntheffekter er skiva et episk og klassisk kosmisk eventyr.

«Den klassiske besetningen»

De påfølgende årene kom det flere album som har fått legendestatus. Zeit er en kompetitiv milepæl innen elektronisk musikk og et episk, abstrakt og tidløst stykke musikk. Atem med den klassiske besetningen Edgar Froese, Christoph Franke og Peter Baumann er en obskur og grensesprengende elektronisk symfoni.

I 1973 startet Tangerine Dream opp sine klassiske år hos Virgin Records med skiva Phaedra som var smekkfull av de fremtidige TD bumerker. Masse moog arpeggioer, pulserende «sequencer» mønstre og potent synth sounds. Kanskje tyskernes beste skive noen sinne? Neste skive het Rubycon og svært vellykket, og mitt første møte med Tangerine Dream som svært ung mann. Live skiva Ricochet og studio albumet Stratosfear byr på eterisk og komplekse rytmiske lydlandskaper.

I 1977 kom Sorcerer som er første, men slett ikke siste gang, bandet laget filmmusikk! Socerer er et skarpskåret, mørkt og atmosfærisk album. Skiva er også siste med forannevnte klassiske besetning. På Cyclone kom vokalist Steve Joliffe og trommeslager Klaus Krieger med som Paul Baumann sine erstattere. Albumet ble faktisk ille mottatt av publikum til tross for at det ble introdusert mange nye og interessante elementer i Tangerine Dream sin musikk. På 80 tallet lagde bandet mye musikk for film og serier, og noe av kreativiteten forsvant ved at Chris Franke forlot bandet i 1988.

«93 studioalbum»

På 90 tallet produserte det tyske bandet utallige live album og såkalte «soundtracks», og Jerome Froese sønn av Edgar kom med i Tangerine Dream. Årets Quantum Gate er studioskive nummer 93 fra Tangerine Dream. I tillegg med live album, fan club skiver, singler og annet har de utgitt formidable 223 skiver, pluss altså de nevnte 93! Det er mye musikk å lytte til om en vil få med seg alt, he he!

Lenker:
Facebook
Hjemmeside

About Ulf Backstrøm (7417 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*