Newsfeed

Ypnos: Ekthet og intimitet

Ypnos – Beholder

For 30 år siden sildret det og dryppet det med nye band, mens kranene nå årlig blir skrudd ytterlige opp. Nå formelig fosser det ut og frem nye band og artister fra de fleste land i verden. Med et slikt tilsig er jo derfor rimelig å anta at å skille seg ut i mengden ikke er så enkelt? En måte er å mikse stilarter som om en forsyner seg av et velfylt og tiltalende koldtbord. Et annet alternativ er å holde seg til den sjangeren musikerne i bandet elsker, og gjøre det med teft, egenart og kreativitet. Deretter er det spennende å dra inn elementer fra hva som nå måtte føles riktig der og da. Det siste forsøker bandet Ypnos fra Italia som er en kvintett med keyboards i sin midte, og et band som spiller prog for folket i følge dem selv. De slapp debuten Beholder noe etter midten av september og foreløpig kan musikken bare lyttes gratis til her.

Ypnos er gresk, og oversatt til norsk så betyr det søvn. Det indikerer slett ikke at bandet Ypnos er søvndyssende for det er de overhodet ikke. Friskt og oppkvikkende er det at alt på skiva i sin helhet er skrevet av musikerne, og finansiert via crowdfunding campaign. Skiva er på ti låter, og syv av disse er forbeholdt den syvdelte låten Tyranny Suite. En låt som med syv steg tar for seg den menneskelige hjerne. Konklusjonen er at mennesker er slaver av sine følelser fra fødsel til død, og enten så lærer vi å forholde oss til følelsene på en ok måte eller så går vi under for deres kraft og makt over oss.

Ypnos har kraft til og makter å lage ei variert skive som byr på utforskning av varierte stilarter. «Arcchnophobia» og «March Of Tyrants» er to prog metal låter, «State Of Grace» er en progga låt og det samme er «The Ending», mens «Reality» har mye popsensibilitet. Uansett så forsøker den italienske kvintetten å by seg selv i alle låtene. Gjerne gjennom musikk som publikum oppfatter som en reise innen en fargerik og genuin musikk hvor de grunnleggende følelsene rår. Bandet er også bevist på å ikke bruke tid og plass på endeløse soloer og repeterende riff som musikalske artefakter. Mantraet til Ypnos er ekthet og intimitet.

Lenke:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7417 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*