Newsfeed

When Mary: Selfie-trend og falske demagoger

When Mary - Tainted

For fire år siden ble mange av oss kjent med og begeistret for bandet When Mary p.g.a. skiva 7summer7winters. Nå er Trude Eidtang og hennes to mannlige medmusikanter snart tilbake med ny skive. Det verket har fått navnet Tainted, og blir verdensdistribuert fordi When Mary har signert en avtale med Sonicbond. Det er en label som eies og drives av Stephen Lamb som er festivalsjef for den velkjente progfestivalen Summers End. Som medlem i White Willow spilte Trude Eidtang på festivalen i 2006, og dette gjentar seg til neste år med When Mary.

Tainted er ei mørkere og mer elektronisk skive enn debuten, og er inspirert av Johann Wolfgang Von Goethe sin legendarisk fortelling om Faust. Faust var mannen som ville ha alt, men som i stedet mistet seg selv. I When Mary sin lyriske tapning er karakterene løsrevet fra den opprinnelig historien og er mer en fortelling om vår samtid. Alt fra Trump sine ofte sprø innfall til biedød og plasthvaler. Kall det gjerne et skråblikk på våre moderne liv eller et vindskeivt innslag i samfunnsdebatten. Faust egner seg også  skremmende godt som kommentar og illustrasjon for temaer av idag som stormannsgalskap, forbrukermentaliet, selfie-trend og falske demagoger.

10 november er slippdatoen for Tainted, og skiva er arrangert og produsert av Trude Eidtang sammen med  Christian Paulsen som er gitaristen i bandet og kjent fra Hell Sector og Essence Of Mind. Paulsen bidrar også til lydbildet i When Mary med sine preferanser for hardere elektronisk musikk. Den tredje musikeren i bandet er keyboardsspilleren Vidar Uthaug. Han har kommet med noe egenkomponert på noen låter denne gangen.

Trude Eidtang begynte allerede for fem år siden å sysle med tanker om å lage musikk inspirert av Faust. Historien ble langsomt til med impulser fra Vardø, Lom og Tyskland. I Vardø var det tidligere nevnete Line Nordvik som hadde sin debut med sin one woman operaforestilling “Kvinnner i stom” under Pomorfstivalen i 2012. Gretchen Am Spinnrade var et av numrene Line fremførte i sin forestilling og Trude Eidtang ble veldig grepet av denne Schubert – lieden, som Schubert skrev til Goethes tekst om Gretchens indre kvaler i Faust-fortellingen.

«Lieder-tradisjonen»

Eidtang har litt erfaring med Lieder-tradisjonen som musikklærer i ungdomsskolen og er generelt begeistret for romantisk og impresjonistisk kunst og musikk. Det trigger fantasien og hun fikk derfor lyst til å gjøre denne musikken aktuell og relevant for nåtiden og de problemstillinger vi lever med i dag. I Tyskland hørte Trude Eidtang noen kirkeklokker hun digget, og tok de opp med mobilen. De kan jeg som har hørt Tainted si at gjør seg fantastisk godt på skiva, og passer ypperlig som åpning på Tainted.

En liten digresjon er at Goethe også var ypperlig! Han er beregnet til å ha hatt verden nest høyeste IQ med sine 210. Så mange gjestemusikere som det tallet er det selvsagt ikke på Tainted. Likevel er det flere gjestemusikere med, blant annet tidligere nevnte Line Nordvik som synger svært inspirert på skiva. Inspirert ble også publikum på slippfesten for Tainted som var 14 oktober og foregikk i Asker Kulturhus.

«Må ut til verden»

En reaksjon var denne, «Dette er jo virkelig kvalitet og stor kunst, men likevel tilgjengelig. Det var absolutt ingen dødpunkter, og dette burde mange flere bli oppmerksomme på. Dette må jo bare ut til verden!».

Trude Eidtang er fascinert av sjangerblanding, og det å leke med vokalharmonier. Jeg har selv blitt mer og mer begeistret for dette, og når slikt gjøres med kløkt og vilje til å tenke ut av boksen, så blir det ofte noe herlig uventet og uforutsigbart over musikken. Det er som oftest svært triggende for meg, og spesielt når en brusende dynamikk oppstår!

Lenke:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. When Mary: Kammer av inspirasjoner - Permafrost.today

Leave a comment

Your email address will not be published.


*