Newsfeed

Manticore: Mighty Shadow in front

Manticore – Next Step Flight 19

Manticore is a Swedish progressive-rock group with roots in groups like Yes, Genesis and Emerson, Lake & Palmer. The band is fronted by Ulf Mighty Shadow Holmberg which is a master in retro guitar rock. In 1993 Manticore produced their first and up to now single album and then fading into obscurity. Now 25 years later suddenly their second album Next Step Flight 19 is released!

Three of the musicians from the first album is still in the band, and the already mentioned Ulf Holmberg plays guitars of course but also keyboards. Göran Holmberg takes the lead vocals, bass, bass pedals and acoustic guitars, and Per Östling is the drummer. Time To Fly clocked in at 63 minutes, but now 25 years later the album is at only 38 minutes.

Next Step Flight 19 is a retro symphonic prog album with the more than 10 minute tune The Answer as a tune probably many prog heads would adore? So far Next Step Flight 19 has been realy well received and get high scores. Time To Fly on the other hand with all the ingredients to be a good one from start to finish wasn`t specially well received back then. Imagine a combination of ELP, Quill, The Flower Kings, Kalaban, IQ or with even some hints of Camel or Rick Wakeman here and there.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7129 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*