Newsfeed

Dead Letter Circus: Pulsing confident riff-monster

Dead Letter Circus - Dead Letter Circus

What happened in Brisbane in Australia in 2004? Probably very mutch, but the prog metal band Dead Letter Circus rose from the ashes of the band Ochre. Kim Benzie (vocals) and Stewart Hill (bass) wanted to have another go at a band project. They hooked up with Rob Maric (guitars) and Scott Davey (drums). Between 2010 and last year Dead Letter Circus released four albums, and especially Aesthesis from 2015  were well received by the hungry fans and other music lovers.

On September 22nd the fifth  self-titled album is released. Above you can listen to the first single The Armour You Own` from the upcoming album. The Armour You Own’ is the first new piece of original music from Dead Letter Circus since 2015’s Aesthesis. It also sees a welcomed return to their amplifiers after 2017’s The Endless Mile – a stripped and acoustic re imagination of songs from the Brisbane five-piece’s career.

The single is lead by crunching guitar riffs, driving rhythms and showcases front man Kim Benzie’s soaring signature vocals over huge hooks. The song was produced by the duo of Forrester Savell (Karnivool) and Matt Bartlem (Jarryd James, Matt Corby) and while it’s sonically impressive – the lyrics underlie an important message. Benzie explains further,

«The Armour You Own spawned from guiding someone important in my life through a bout of anxiety. The constant musing around flipping your moments of fragility into opportunities for growth. TAYO is the perfect vessel for this message – it’s a pulsing confident riff-monster, whilst dripping with positivity».

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7159 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*