Newsfeed

Leap Day: Dutch celebration

Leap Day – Timelapse

Timelapse is a 2018 compilation by Dutch band Leap Day, celebrating their 10th anniversary.
The album featuring three previously unreleased tracks.
Leap Day is a sextet with two keyboards player, and that more than indicate that there are plenty of tangents in the sound picture.

Leap Day first album Awaken The Muse is considered of many as their best. The events leading up to the band formation started when the drummer Koen Roozen (Flamborough Head) had been looking for musicians with a desire to play symphonic rock to cooperate with, and in his search met keyboardist Derk Evert Waalkens (King Eider) who also were looking for like-minded musicians. Shortly after vocalist Jos Harteveld (Pink Floyd Project) joined this so far unnamed project.

Roozen and Waalkens then started discussing the possibilities of performing the King Eider material at Progfarm 2007. Guitarist Hans Gerritse (King Eider) liked this idea and hooked up for this project, along bassist Peter Stel (Nice Beaver). They needed another keyboard player for this gig though, and Gert Van Engelenburg was asked to join.

After a very successful gig at the ProgFarm festival in 2007  a record deal with OSKAR Records Poland was signed later this year. Gerritse left the band short after the Progfarm and Eddie Mulder took his place. On the 29th of February 2008 they baptised themselves Leap Day.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (3733 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*