Newsfeed

Jordsjø: With a vast array of vintage synths

Jordsjø -Jordsjø

First of all, a little lesson in Norwegian! The two English words Earth sea is written in Norwegian Jordsjø. Jordsjø is a prog band from Oslo in Norway inspired by old horror movies, German 70s synth music, Swedish prog, fantasy novels and Norwegian nature. They released three cassettes before releasing their first proper album Jord in March this year.

Early in September the Oslo quartet is back with a self-titled double album. This album contains a collection of all the songs from these three earlier cassette releases: Jordsjø, Jordsjø II and the split release with Breidablik, Songs From The Northern Wasteland.

This 2CD set contains plenty of nods to older (especially Scandinavian) progressive music. There’s an underlying theme of alienation, roots and dreams, with an organic and dynamic sound which gives associations to 70s progressive music, with traces of electronic music and folk. Plenty of flute, guitars and a vast array of vintage synths, resulting in a warm and vintage sound, while still sounding fresh and interesting.

Most of the instruments are played by multi-instrumentalist Håkon Oftung (Tusmørke, Black Magic), with drummers Kristian Frøland, Martin Nordrum Kneppen (Wobbler, Tusmørke) and Tore Flatjord. Guest artists are, Håkon Knutzen (guitars) and Vilde Mortensen Storesund (vocals). Jordsjø is probably for fans of Änglagård, Tusmørke, Black Magic, Wobbleand  and Sinkadus.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*