Newsfeed

Akhenaten: Epic soundscape and exotic melodies

Akhenaten -  Golden Serpent God

Blackened Mesopotamian Folk/Death Metal is some of what the American band Akhenaten deliver. The band consist of the two brothers with surname Houseman. Wyatt Houseman on vocals and Jerred Houseman all instruments. In addition the Houseman brothers are plays togheter in their band Helleborus. The name of the hometown provides certain associations to Native American culture! Manitou Springs. But Akhenaten is about metal drawing inspirience from Middle Eastern Black Metal and Ethno Dark Industrial.

It is a very exciting mix of different metals from Houseman brothers which makes them stand out. Wyatt Houseman has a voice that fits perfectly with the somewhat mysterious music of the band. I really enjoy how the brothers have drawn inspiration from the mythology and mysticism of ancient Egypt and Mesopotamia, interweaving exotic melodies into a framework of blackened death metal. Golden Serpent God have 11 tracks about ancient gods and occult mysteries, and explore forgotten paths of history.

The debut from Incantations Through the Gates of Irkalla was a god release, but now Akhenaten have taking further steps and devolved their sound. The new record offer a stunning Middle Eastern instrumentation. This lush, exotic approach sparks up the imagination and transports the listener to another time and place, especially on lengthy instrumentals like Akashic Field- Enter Arcana Catacombs and Sweat Of The Sun.

In addition its obvious that two Houseman brothers have deeply respect and admiration for the culture and history they lyrically and musical they draw inspiration from. Epic soundscape of exotic, monstrous visions and elusive melodies that haunt like a half-remembered dream. Akhenaten’s flourishing sound is rooted in blackened death metal, suffused with the exotic instrumentation and rhythmic structures of the ancient Near and Middle East. Sharing the exclusive characteristics of bands such as Al-Namrood, Narjahanam, Melechesh and Kartikeya, band whispers to the most remote regions of primal memory.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (5522 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*