Newsfeed

Dave Sinclair: A legend

Dave Sinclair – Out Of Sinc

Dave Sinclair’s 2018 studio release Out Of Sinc is one minute longer than a hour! Included is the 18 minute career highlight Home Again, the Kevin Ayers’ tribute Rings Around The Moon, and If I Run which dates back to 1971 when Sinclair was working with Robert Wyatt in Matching Mole. Dave Sinclair is by all means a legend in progressive music. He plays keyboards and is a songwriter that played a massive part in classic albums such as Caravan’s legendary Land Of Grey & Pink!

Dave Sinclair’s career as a songwriter and keyboard player now spans over 50 years, during which time he has played and composed in various bands such as: Caravan, Camel, Matching Mole and Hatfield & The North – indeed members of Camel and Caravan feature on this album!

Since Sinclair`s departure from Caravan  in 2002, and then relocating to Japan, he has made a series of excellent solo albums culminating in this his latest, where he explores a whole range of musical genres including rock, jazz, blues, classical, choral, folk and pop. This is particularly noticeable in his epic 18-minute long track: Home Again which he feels surpasses even his best-known compositions, For Richard and Nine Feet Underground.

There are many great musicians playing alongside Sinclair on this album, thereby adding a rich variety of colors, sounds and dynamics, Dave Sinclair (lead & backing vocals / keyboards), Yammy (lead vocals / chorus), Jim Bashford (drums), Larry Fujimoto (electric bass / percussion), Akira Nomoto (conga / percussion), Pye Hastings (acoustic guitar), Takuya Yada (acoustic & electric guitar), John Murphy (electric guitar), Andy Latimer (electric guitar), Doug Boyle (electric guitar), Billie Bottle (acoustic guitar), Martine Waltier (violin), Geoffrey Richardson (viola), Sho Iwaassa (Irish flute / Tin Whistle), Tony Coe (clarinet), Fujio Inoue (alto sax), Marvin Mots (cello), Nick Sinclair (nicstick) and Derby Cathedral Choir conducted by Tom Corfield.

Om Ulf Backstrøm (3760 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*